Om nog beter aan te sluiten op de behoeftes vanuit zorginstellingen en zorgprofessionals verandert de Stimuleringsregeling E-Health Thuis. SET is een programma van 90 miljoen euro met een looptijd van drie jaar en startte in 2019. Inmiddels hebben de eerste innovatieclusters - na een succesvolle aanvraag - een financiële bijdrage uit de stimuleringsregeling ontvangen. Wat verandert er?
SET is een initiatief van de ministerie van VWS om activiteiten te stimuleren die bijdragen aan "het opschalen en borgen van het gebruik van eHealth toepassingen die ondersteuning of zorg aan cliënten thuis faciliteren". Op die manier, zo is de belofte, kunnen mensen langer zelfstandig thuis wonen, ondersteund door technologie.
De SET is een driejarig doorlopende subsidieregeling die startte op 1 maart 2019. Het budget voor 2020 is 28 miljoen euro. Zorgaanbieders kunnen aanspraak maken op de regeling door met een zogeheten 'innovatiecluster' een aanvraag in te dienen. Het cluster moet ten minste uit één aanbieder en één inkoper van ondersteuning of zorg bestaan. Bij voorkeur sluiten ook andere aanbieders en inkopers aan en (vertegenwoordiging van) cliënten en mantelzorgers.
Inmiddels zijn er al meerdere projecten die een financiële of ondersteunende bijdrage van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben gekregen. RVO is de organisatie die de aanvragen in behandeling neemt. Zo heeft de Stichting Basalt samen met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid een cluster opgericht om het gebruik digitale zorg voor thuiswonende CVA-patiënten op te schalen. Andere zorgorganisaties zetten in op de opschaling van beeldschermzorg, bijvoorbeeld Amaris Zorggroep, door het trainen van medewerkers, de infrastructuur en IT glad te trekken, en het begeleiden van cliënten om het "nu nog beperkte gebruik van beeldondersteuning" te vergroten.
Aanpassingen in de regeling
Het SET-programma loopt en er zijn ervaringen bij de aanvragers en eerste innovatieclusters, zegt Sanne Kok van VitaValley. Onderdeel van de regeling is een ondersteuningsprogramma, genaamd SET-up, waarvoor VitaValley het programma-management uitvoert. "Mede op basis van die ervaringen zijn er een aantal aanpassingen voorgesteld en aangenomen om de toegankelijkheid van de regeling te vergroten." Deze aanpassingen zijn vanaf 1 februari 2020 van kracht en vindbaar in de Staatscourant. Kok somt de belangrijkste wijzigingen op: "Er komt een optionele voorfase van de SET. Dit is een extra subsidie van maximaal €20.000, die beschikbaar is voor het vormen van een afgestemde visie op het gebruik van eHealth en de doorvertaling hiervan in een concreet activiteitenplan. Hiervoor wordt geen eigen bijdrage gevraagd."
"De ondergrens voor een subsidieaanvraag gaat omlaag, van 125.000 naar 50.000 euro. Ook is er een verruiming van de opleidingskosten, en zijn er geen restricties meer verbonden aan opleidingen. Ook zijn de huidige beoordelingscriteria ingekort: dit geeft organisaties meer mogelijkheden voor het doen van een aanvraag. Op de site van RVO zijn een aantal publieke samenvattingen gepubliceerd, om als voorbeeld en inspiratie te dienen. Die zijn zeker de moeite waard om te lezen."
In 2020 worden er ook verschillende SET bijeenkomsten georganiseerd door ZonMw en RVO, waar zorgaanbieders en innovatieclusters eventuele onduidelijkheden kunnen laten verhelderen en vragen kunnen stellen.
"Samen kom je verder"
Onderdeel van de regeling is een ondersteuningsprogramma, genaamd SET-up. Hiermee zet de regeling extra in op het versnellen van de leercurve en het verbreden van kennis over de implementatie en het gebruik van eHealth. Kok: "Onze focus is erop gericht praktisch advies te geven, inhoudelijke ondersteuning te bieden en het mogelijk te maken dat uitwisselen van kennis tussen de innovatieclusters kan ontstaan. Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Zodat we uiteindelijk met elkaar ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen in toegenomen ervaren kwaliteit van leven, met gebruik van een digitale toepassing, langer thuis kunnen wonen."
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!