Zorgaanbieders en gemeenten kunnen per 1 maart 2019, samen met zorginkopers, een aanvraag indienen voor de opschaling van eHealth-toepassingen voor ouderen en voor mensen met een chronische ziekte of beperking die thuis wonen. "Er zijn al veel eHealth toepassingen ontwikkeld die bruikbaar zijn voor deze mensen. Ik wil graag dat die voor meer cliënten beschikbaar komen als onderdeel van de reguliere ondersteuning en zorg", aldus Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET), een programma van 90 miljoen euro met een looptijd van drie jaar, start dit jaar.
In 2018 kondigde het ministerie de plannen al aan in het programma Langer Thuis, de subsidieregelingen zijn nu gepubliceerd. De Stimuleringsregeling E-Health Thuis loopt vanaf nu tot 1 januari 2022. In totaal is er 90 miljoen euro beschikbaar. Daarmee kunnen ongeveer 280 initiatieven ondersteund worden, verwacht het ministerie. Vanaf 1 maart 2019 gaat de regeling open voor aanvragers.
Geen nieuwe technologie ontwikkelen
De regeling is niet bedoeld voor het ontwikkelen van nieuwe technologie. Er is al veel beschikbaar voor zorg en ondersteuning thuis, zoals valsensoren, elektronische sleuteloplossingen, wondverzorging op afstand, communicatieplatforms tussen professionals onderling en de cliënt, leefstijlmonitoring, en technologie die een mantelzorger in staat stelt op afstand in de gaten te houden hoe het met zijn naaste gaat. De SET richt zich op opschaling en borging van het gebruik van deze bestaande eHealth toepassingen, voor ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking, met als doel om hun langer zelfstandig en prettig thuis te laten wonen.
Barrières
In de visie van het ministerie is de inzet van eHealth een middel waarmee zorgprofessionals meer tijd overhouden voor goede ondersteuning en zorg voor mensen. Ook kan de druk op de arbeidsmarkt worden verlicht. "Ondanks de toegevoegde waarde en de toename van het aantal innovatieve toepassingen, blijken in de praktijk barrières te bestaan voor ouderen, professionals, aanbieders van ondersteuning en zorg en inkopers om op grotere schaal met eHealth toepassingen te gaan werken", aldus het ministerie. Ouderen en professionals hebben soms training nodig om te leren hoe ze digitale zorgtoepassingen moeten gebruiken, en werkprocessen en inkoopcontracten vragen vaak aanpassing.
Meer mensen helpen met zelfde budgetten
Digitalisering vraagt een andere manier van werken. Een van de voorwaarden voor toekennen van subsidie is dat de kwaliteit van leven van patiënten verbeterd, zorgverleners een betere kwaliteit van dienstverlening kunnen leveren met minder werkdruk en meer voldoening, en dat gemeenten en zorgverzekeraars met dezelfde budgetten meer mensen kunnen helpen.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de subsidieregeling uit en verdeelt dit bedrag op volgorde van binnenkomst van aanvragen. Eén van de voorwaarden is dat er per aanvraag minimaal 100 cliënten of mantelzorgers betrokken zijn bij de opschaling en borging van digitale eHealth toepassingen.
Goed dat er eHealth wordt ingezet als extra ondersteuning thuis in de zorg. Het kan een mooie aanvulling zijn op de bestaande zorg of om mantelzorgers of andere verzorgers te ontzien.Ik hoop dat mensen er mee geholpen zijn.