Vandaag ontvangen twee makers van persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO) het MedMij-label achter hun naam. Ivido en Drimpy voldoen met hun digitale omgeving waar je als patiënt zorggegevens kan opslaan als eerste in Nederland aan het MedMij afsprakenstelsel. De twee kregen het label uitgereikt door de voorzitter van de stichting MedMij, Ronald Gorter, in aanwezigheid van minister Bruins.
Ivido en Drimpy verruilen vandaag hun ‘kandidaat-deelnemerschap’ (een intentieverklaring tussen Medmij en de PGO-aanbieder, waarbij MedMij de kandidaat belooft deelnemer te mogen worden als ze inderdaad aan de afspraken voldoen en de toetsing doorstaan) voor een officieel MedMij-deelnemerschap. Hiervoor moeten Ivido en Drimpy voldoen aan technische, juridische, organisatorische en financiële afspraken die zijn vastgelegd in het zogeheten MedMij afsprakenstelsel. De afspraken geven een minimum garantie voor uitwisselbaarheid en beveiliging, maar stellen overigens geen voorwaarden voor functionaliteit, gebruiksgemak of minimum aantal gebruikers. De PGO-maker hoeft bijvoorbeeld evenmin verplicht een app-versie van zijn web-PGO te bieden.
Dit MedMij afsprakenstelsel is bedoeld om de gegevensuitwisseling tussen professionals en patiënten in juiste banen te leiden. Zowel PGO-leveranciers als de leveranciers van zorginformatiesystemen (bijvoorbeeld het EPD), appontwikkelaars of andere ‘integratiepartijen’ kunnen deelnemer worden van het MedMij afsprakenstelsel.
Wie vult het PGO?
Een PGO is voor zijn vulling van medische gegevens grotendeels afhankelijk van de systemen van huisartsen, specialisten en andere zorgaanbieders. Daarnaast kan een PGO ook allerlei ondersteunende programma’s (voor educatie, leefstijl en zelfmanagement) bieden. Hoe meer zorgaanbieders en hun leveranciers mee doen, hoe completer de set gezondheidsgegevens van patiënten in zo’n PGO wordt. Niet alleen gegevens van het ziekenhuis of de apotheek, maar ook data uit sport- en fitnessapps of slimme weegschalen en bloedrukmeters kunnen interessant zijn voor de PGO-gebruiker in spé. De VIPP-subsidies die door VWS verstrekt worden aan ziekenhuizen, huisartsen en instellingen in de GGZ, care en geboortezorg om gegevens gestandaardiseerd vast te leggen en te ontsluiten naar PGO’s zal de hoeveelheid beschikbare gezondheidsgegevens snel laten toenemen – verwacht Minister Bruins. De eerste VIPP-regeling voor ziekenhuizen kwam te vroeg voor MedMij, maar bij de recente VIPP-regelingen voor ziekenhuizen, de GGZ en huisartsen geldt vanuit VWS het adagium: geen MedMij, geen geld.
Dezelfde minister maakte vorige maand een stimuleringsregeling voor aanbieders van PGO’s bekend. Aanbieders van PGO’s kunnen vanaf oktober 7,50 euro ontvangen voor elke gebruiker die “ten minste één keer actief gegevens heeft opgehaald of gedeeld”. Maar: dat geldt alleen voor PGO’s die het MedMij label mogen voeren. Persoonlijke gezondheidsomgevingen met een MedMij-label zijn veilig en betrouwbaar, aldus MedMij. Dat betekent dat gezondheidsgegevens probleemloos en veilig uitgewisseld kunnen worden tussen een website of app (PGO) met een MedMij-label en een zorgorganisatie met een MedMij-label. Tot vandaag bleven die goedgekeurde PGO’s uit, maar daar is nu dus verandering in gekomen. Er zijn echter nog geen zorgaanbieders die een MedMij-label hebben als aanbieder van patiëntdata, zodat Drimpy en Ivido daar informatie kunnen ophalen. De MedMij organisatie verwacht in de komende maanden ook MedMij-labels voor aanbieders van data te kunnen uitreiken. Pas daarmee wordt het PGO-ecosysteem immers compleet.
Ivido
PGO-maker Ivido werd in 2016 opgericht door Hans Niendieker en Tristan Garssen. Vorig jaar nam Ivido de failliete PGO-leverancier Patient1 over. “Het MedMij-label is essentieel voor ons, omdat we daarmee onderdeel worden van het zorgsysteem”, zegt Niendieker. “Huidige PGO’s staan nu in feite nog naast het zorgsysteem en voldoen daarmee niet aan de concrete behoefte om patiënten actief onderdeel te laten worden van het zorgnetwerk. Dankzij het keurmerk kunnen we dit wel bewerkstelligen en hebben we daadwerkelijk invloed op de eigen regie die patiënten hebben op hun zorg en gezondheid.”
Het PGO van Ivido doet momenteel mee met een Medmij pilot in Zoetermeer. Lange Land Ziekenhuis, SGZ (de georganiseerde eerstelijnszorg), Fundis (ouderzorg), Parnassia/Rivierduinen (GGZ) en de ICT-leveranciers van deze vier partijen delen binnen die pilot al data met patiënten via het PGO.
Daarnaast werkt Ivido samen met The Privacy by Design Foundation in hun missie om de meest veilige PGO van Europa te worden, zegt Niendieker. “We steken er veel tijd en energie in om patiënten te garanderen dat hun gegevens veilig zijn opgeslagen bij ons. Zeker gezien alle negatieve geluiden rondom patiënt geheim en dataopslag in de cloud van de afgelopen maanden, willen wij nieuwe en bestaande klanten duidelijk maken dat ze bij ons safe zitten.”
De 7,50 euro vergoeding biedt Ivido de mogelijkheid om hun PGO gratis ter beschikking te stellen aan burgers en patiënten. Daarnaast biedt Ivido betaalde services om samenwerken in zorgnetwerken rond de patiënt te ondersteunen.
“Iedereen verklaarde me destijds voor gek."
Arnold Breukhoven, de oprichter van Drimpy is “opgelucht en enthousiast dat het eindelijk zo ver is.” Voor de PGO-maker is het MedMij-label een belangrijke bevestiging. “Het voelt goed om door het ministerie aangewezen te zijn als een gecertificeerde partij in zo’n drukke markt.” Breukhoven richtte Drimpy al in 2011 op, voordat overheidssubsidies en andere financiële prikkels een PGO-boom zouden veroorzaken. “Iedereen verklaarde me destijds voor gek. Het idee dat een patiënt zelf zijn of haar gegevens zou beheren moest nog volledig landen. Het is een lange weg geweest, waarbij we aan alle kanten hebben moeten trekken en duwen om te komen waar we nu zijn.”
Het belangrijkste uitgangspunt van Drimpy is dat het een PGO wil bieden dat zich niet richt op een aandoening of een zorginstelling, maar een generiek platform is dat ‘met de patiënt meebeweegt’. Breukhoven: “Drimpy blijft jouw persoonlijke omgeving, ongeacht of er iets verandert aan jouw gezondheid of de locatie waar je zorg ontvangt, door een ander behandeltraject of verhuizing bijvoorbeeld. Misschien kom je iedere dag op je PGO, misschien zit er een paar jaar tussen je bezoeken, maar de data blijft van jou, veilig op één plek.” Daarom zal Drimpy ook geen eigen apps of sites gaan ontwikkelen, zegt Breukhoven. “Wij willen vooral de plek zijn waar de data van verschillende specifieke apps en tools verzameld wordt, zodat we op die manier de beste dienst kunnen verlenen aan patiënten.”
Breukhoven hoopt voor het einde van het jaar patiënten een zo compleet mogelijke set aan gegevens te bieden. Bij Drimpy zijn inmiddels enkele zelfstandige behandelcentra (ZBC) aangesloten, en voert men gesprekken met ziekenhuizen, huisartsen en GGZ-instellingen.
PGO’s met MedMij-label krijgen zoals gezegd 7,50 vergoeding per actieve gebruiker. Die vergoeding is volgens Breukhoven echter niet voldoende om de kosten per gebruikers volledig te coveren, maar het is een welkome bijdrage. “Ons uitgangspunt is dat het basis PGO voor iedereen gratis moet zijn, wij moeten het hebben van betalende PGO-gebruikers, die voor 1,99 per maand gebruik kunnen maken van extra services."
Trackbacks & Pingbacks
[…] Smarthealth: Drimpy en Ivido eerste PGO’s met MedMij label […]
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!