Binnen de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is een speciale noodregeling ingericht: SET Covid-19. De regeling is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand. Door de enorme toestroom van aanvragen is de regeling inmiddels gesloten, omdat het plafond van het budget is bereikt. Met het netwerk en de tools van Fasttrack Beeldschermzorg hopen initiatiefnemers VWS, RVO en ZonMw te kunnen ondersteunen bij het snel en toekomstbestendig implementeren van beeldschermzorg door zorg- en welzijnsorganisaties.
De zorg aan thuiswonende kwetsbare ouderen of mensen met een chronische ziekte of beperking staat onder druk door het Covid-19 virus en de maatregelen om verspreiding te voorkomen. Zorgaanbieders hebben daarom behoefte aan meer technologische mogelijkheden om snel zorg op afstand te kunnen bieden of om mantelzorgers te ondersteunen bij hun zorgtaken, zoals beeldschermzorg, indicatiestelling via een app en medicijndispensers. De noodregeling is in het leven geroepen door het ministerie van Volksgezondheid om direct meer digitale zorg thuis mogelijk te maken.
"Enorme toestroom"
Door de enorme toestroom van aanvragen is de regeling is in de nacht van 7 april gesloten, omdat het subsidieplafond van € 23 miljoen inmiddels is bereikt. Het subsidiebedrag is een vast bedrag: € 50.000 euro per aanvraag. "Hopelijk is dit een succesvolle impuls en komt de digitaliseringsbeweging hiermee op gang", zegt Sanne Kok van VitaValley. "Natuurlijk hopen we dat de SET-regeling leidt tot duurzame implementatie, en dat we zowel allereerst deze crisis en acute zorg periode overwinnen, maar ook daarna digitale duurzame oplossingen een vast onderdeel worden van zorg en welzijn."
Ad hoc oplossingen voorkomen
Vanuit ondersteuningsprogramma SET-up lanceert VitaValley in samenwerking VWS, RVO en ZonMw een Fasttrack Beeldschermzorg. "Dit is een leernetwerk en toolkit voor het snel en toekomstbestendig implementeren van beeldschermzorg door zorg- en welzijnsorganisaties. Er zijn momenteel grote uitdagingen om beeldschermzorg op grote schaal werkend achter de voordeur te krijgen bij cliënten thuis. Toch moeten we voorkomen dat in tijden van nood ad hoc oplossingen worden geïmplementeerd die na de crisis niet bestendig zijn."
Via de Fasttrack Beeldschermzorg kunnen zorg- en welzijnsorganisaties kennis delen en verspreiden, wat hopelijk leidt tot het beter en sneller implementeren van beeldschermzorg. Zo kunnen organisaties bijvoorbeeld een 10 stappenplan downloaden, om meer grip te krijgen op het proces van beeldschermzorg inzetten, en wat er nodig is voor het aanvragen, inrichten en beheren van devices en apps. De geleerde lessen, tips en adviezen van organisaties die beeldschermzorg al inzetten, komen hier ook beschikbaar.
Aanbod per sector
Om te kunnen videobellen zijn er verschillende toepassingen beschikbaar: van apps ontworpen voor consumenten, tot toepassingen specifiek voor de zorg ontwikkeld. SmartHealth biedt een overzicht van welke beeldbel-toepassingen er op dit moment beschikbaar zijn per sector.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!