Het duurde langer dan verwacht, maar sinds vorige week verstuurt Scanadu de productieversie van de Scout naar de eerste fans van zijn crowdfunding campagne. En dus zie je opeens veel schermafdrukken van de Scanadu app op Twitter: enthousiaste fans delen hun bloeddruk, hartslag, temperatuur en zuurstofsaturatie met hun volgers. Die vital signs hebben ze gemeten door de Scout tien seconden tegen hun voorhoofd te houden.
Het is niet moeilijk om in te zien waarom er zo’n optimistisch sfeer van vernieuwing rond de Scanadu Scout hangt. In de afgelopen jaren zijn Walter en Sam de Brouwer, de oprichters van Scanadu, er in geslaagd om het apparaat tot het icoon van de digital health revolutie te maken, onder het motto check your health as easily as your e-mail.
Op de SmartHealth redactie werkt het ook zo: iedereen die het ding ziet wil het even vasthouden en proberen. De hippe designer Yves Béhar ontwierp de buitenkant, en dat zorgt voor een hoge heb-factor. Maar wat de Scout voor mensen die het ding niet kennen zo intrigerend maakt, is dat je door hem tien seconden tegen je voorhoofd te houden zoveel verschillende gegevens meet. Je hebt het idee dat het iets uit de toekomst is.
Nog niet in winkel of webshop
Voor een deel is de Scout ook nog toekomstmuziek, want het apparaat zal voorlopig nog niet in de winkel te koop zijn. De mensen die nu een Scout ontvangen horen bij de ruim achtduizend supporters die in de zomer van 2013 199 dollar per persoon betaalden op crowdfundingsite Indiegogo. Dat leverde 1,6 miljoen dollar op, destijds een Indiegogo record dat de wereldwijde pers haalde. De meeste van de backers waren enthousiast geraakt door de belofte van de gepolijste video die Scanadu had laten maken. Wat volgde was een jaar waarin de Scanadu video in letterlijke iedere digital health presentatie getoond werd als ‘de toekomst van onze gezondheid’.
Op de Indiegogo-pagina maakte Scanadu duidelijk dat de eerste lichting Scouts nog geen zogeheten FDA-goedkeuring zou hebben voor verkoop aan de consument. Maar die goedkeuring als medical-grade device is volgens Walter de Brouwer essentieel om de missie van Scanadu te laten slagen. Daarvoor zijn aanvullende klinische studies en feedback van een eerste groep gebruikers onmisbaar. Eerder organiseerde Scanadu al zogeheten Scanathons , bedoeld om alvast zoveel mogelijk gezondheidsdata te vergaren. Hiervoor werden Scout backers uitgenodigd op het hoofdkantoor van Scanadu in Silicon Valley om de Scout te testen.
Veel van de mensen die in de komende weken hun Scout zullen ontvangen willen hier ook aan meewerken, het zijn meer fans dan consumenten. Dat blijkt ook uit de coulante houding die Indiegogo backers hebben tegenover de late levering van de Scout. Eigenlijk zou het apparaatje namelijk vorig jaar maart al uitgeleverd moeten worden. Maar de meeste fans hebben het idee dat ze samen met Walter en Sam de Brouwer op een missie zijn en toonden begrip voor het uitstel.
Wittebroodsweken
Voor Scanadu is met de uitlevering van de eerste Scouts een nieuwe periode aangebroken. Wat eerst een belofte was, is nu een tastbaar product, en een eerste stap in de ambitieuze roadmap van Scanadu. De heilige graal is immers de Tricorder uit de Star Trek science fiction serie. Uiteindelijk wil Scanadu je niet alleen meetwaarden geven, maar een betrouwbare diagnose. En daarmee deels een vervanging van de dokter zijn. "Doctors are the ideal people to be simulated in silicon - they have no emotion, no sense of humour and a restricted vocabulary,", zei De Brouwer eind 2013 in een interview met Wired. Hij chargeerde natuurlijk, maar hij is wel bloedserieus over het idee dat patiënten die meer over hun eigen gezondheid weten en hun data delen, exponentieel nieuwe inzichten kunnen opleveren. En het kunnen herkennen van vijftien verschillende ziekten is ook de inzet van een wedstrijd met een hoofdprijs van 10 miljoen dollar: de Qualcomm Tricorder XPrize. Scanadu is inmiddels samen met negen andere teams finalist.
Nog geen vervanging van huisarts
De Scout die nu wordt geleverd is nog geen vervanging van de dokter. Het apparaatje meet via een aantal sensoren vier lichaamsfuncties. Boven op de Scout zit een metalen sensor waar een vinger van je linkerhand op moet rusten, en vervolgens zet je de Scout op je voorhoofd. Op je smartphone zie je tegelijkertijd hoever de meting is. In eerste instantie is het even zoeken om de goede plek en hoeveelheid druk te vinden, maar na een paar keer kun je de meting inderdaad in tien seconden afmaken. Sommige volwassenen vinden meteen de sweet spot en de juiste hoeveelheid druk op je huid, bij anderen duren de metingen de eerste keer een stuk langer. Het is trouwens voor ouders niet mogelijk om een heel jong kind te scannen. Dat kind moet zelf de Scout tussen duim en vinger vasthouden en tegen het hoofd drukken. De stroom die via je arm naar je hoofd loopt is belangrijk voor de sensor.
Bloeddruk is de innovatie
De Scout geeft je temperatuur, je hartslag, je zuurstof-saturatie en je bloeddruk, en je kunt die waarden opslaan op een tijdlijn. Zo zie je voor alle waarden de trend per week, maand en uiteindelijk jaar. Hartslag, temperatuur en saturatie zijn waarden die relatief gemakkelijk te meten zijn, en waarvoor ook veel alternatieven zijn. Hier heb je geen science-fiction voor nodig. Maar de Scout combineert drie losse apparaatjes ineen, en dat is wel een nieuwe aanpak.
Het binnen tien seconden meten van je bloeddruk zonder een manchet om je arm is een ordegrootte moeilijker dan hartslag, zuurstofverzadiging of temperatuur meten. In deze versie van de Scout is dat dan ook de echte innovatie. Scanadu maakt voor het bepalen van je onder- en bovendruk gebruik van de zogeheten pulse transit time (PTT of PWTT). Elke keer als je hart pompt, veroorzaakt dat een drukgolf in het bloed die er een bepaalde tijd over doet om bij je voorhoofd, vinger of teen aan te komen. Onderzoekers hebben al langer vastgesteld dat de tijdsduur van die bloedgolf een duidelijke relatie met je bloeddruk heeft. De absolute hoogte van je bloeddruk kun je er niet mee kunt vinden.
Nieuw terrein
Er zijn inmiddels al leveranciers van professionele medische meetapparatuur die PTT gebruiken als alternatief voor bloeddrukmetingen via een manchet, bijvoorbeeld Nihon Kohden. Ook relatieve nieuwkomer Sotera Wireless gebruikt pulse transmit time voor hun bloeddrukmeting in hun draagbare monitorsysteem ViSi dat in de VS goedkeuring van de FDA ontving. Maar zij gebruiken beide wel metingen met een manchet om per patiënt eerst een absolute waarde voor de bloeddruk vast te stellen (calibreren).
Scanadu betreedt dus nieuw gebied (where no man has gone before) door binnen tien seconden absolute waarden voor bloeddruk te presenteren op je smartphone zonder een referentiemeting met een manchet. Die sensoren in de Scout zijn hier niet de innovatie, die hardware kan iedereen zo kopen. De kroonjuwelen van Scanadu zijn de modellen, algoritmen en statistische methoden in de software die uit miljoenen meetpunten van alle sensoren zo betrouwbaar mogelijk bloedruk proberen te berekenen.
De meetervaringen van de gebruikers op Twitter zijn overwegend positief. Over het algemeen krijg je de indruk dat men de gemeten bloeddrukwaarden niet onredelijk vindt. Dat kun je natuurlijk alleen maar echt weten wanneer je ze vergelijkt met een andere meting, bijvoorbeeld met die van een arts die een stethoscoop gebruikt of door een automatische bloeddrukmeter met een manchet. Bij onze metingen zat er telkens gemiddeld zo'n 10-15 procent verschil tussen de Scanadu waarden en die van een Omron M10-IT meter met een manchet (de Scout gaf meestal lagere waarden aan). Maar bij Frederieke was haar Scanadu bloeddruk bij de eerste metingen alarmerend hoog, terwijl ze toch echt een prima jongemensen bloeddruk heeft. De hartslagmeting was trouwens vrijwel altijd spot on in vergelijking met het handmatig opnemen van je pols.
De Scout als investigational device
Scanadu claimt op geen enkele manier dat de huidige versie een medisch apparaat is dat gegarandeerd de juiste bloeddruk meet. Dit is versie 1.0, en Scanadu staat pas aan het begin van de weg naar de consumentenmarkt. Men koos voor de term ‘investigational device’, een begrip dat de Amerikaanse FDA ook hanteert wanneer een apparaat gebruikt gaat worden om in klinische studies data te verzamelen over de goede werking ervan. Zo’n studie moet je overigens wel aanmelden bij de FDA.
Scanadu wil zeker een officiële FDA-goedkeuring verkrijgen om als medische-diagnostisch apparaat aan Amerikaanse consumenten te mogen worden verkocht. “Wanneer je iets met gezondheid wilt doen en de FDA wilt negeren, dan is dat op voorhand is een verloren zaak”, zei De Brouwer onlangs, “Je kunt net zo goed aan het Vaticaan vragen om atheïst te worden."
It can only get better
De duizenden early bird gebruikers van de Scout zullen in de komende maanden samen miljarden bits aan nieuwe data genereren. Daarmee zullen de wiskundige en statistische modellen die de hoge voorhoofden van Scanadu ontwikkelen steeds preciezer worden. In smartphone termen is een apparaat als de Scout de iPhone 1. Je kunt de belofte er al in zien doorschemeren, maar we hebben nog niet echt een benul van de mogelijkheden die ze over drie tot vijf jaar zult hebben.
Scanadu is met zijn cult-status de meest zichtbare aanbieder van deze nieuwe generatie meet/diagnose apparaten. Maar overal ter wereld werken startups en gevestigde medische ondernemingen aan hun versie van de nieuwe generatie persoonlijke medische technologie. De vraag of de eerste producten nu al goed genoeg zijn om op de traditionele manier tot achter de komma getest te worden is op zich wel relevant, maar we hebben het hier over software die bijna per maand beter zal worden. Hoe artsen en aanbieders de berg big data van de aankomende Scout-achtigen kunnen gebruiken voor betere behandelingen en preventie is uiteindelijk een veel spannendere vraag.
De kogel is in ieder geval door de kerk, de tot nu toe mysterieuze Scout ligt inmiddels ook op een paar Nederlandse nachtkastjes en zal de komende weken de vaste gadget op digital health congressen en beurzen zijn.
Trackbacks & Pingbacks
[…] https://www.scanadu.com http://www.quantifiedself.nl http://www.emerce.nl/nieuws/hands-on-scanadu-scout https://www.smarthealth.nl/2015/02/12/scanadu-scouts/ […]
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!