Een grote aankondiging van Microsoft vannacht: de Amerikaanse multinational lanceert een wearable én een nieuw gezondheidsplatform. De activity tracker/smartwatch gaat onder de naam Microsoft Band de markt op, het gezondheidsplatform heet Microsoft Health. De strijd der titanen kan losbarsten.
Na aankondigingen van Google, Samsung en Apple is duidelijk dat ook Microsoft de digitale gezondheidszorg markt niet links laat liggen. Sterker nog, Microsoft heeft grote plannen om een centrale positie binnen deze markt in te gaan nemen. De Amerikaanse multinational wil niet alleen de beste hardware en software ontwikkelen, maar dit ook voor iedere consument - ongeacht het type smartphone dat hij gebruikt - beschikbaar maken, zo verklaart Yusuf Mehdi, Microsoft’s Corporate Vice President of Devices and Services in een interview met The Verge. De meeste trackers, apps en platformen zijn op dit moment 'individuele eilanden', legt Medhi uit. "Je gebruikt tracker X of Y, sommige data hangt in de cloud, maar wij hebben het idee dat de volgende stap moet zijn om al deze data op één plek te verzamelen en er waarde aan toe te voegen."
Microsoft Health
Onderdeel één van Microsoft's masterplan is Microsoft Health, een gezondheidsplatform in de cloud. Qua naam en functionaliteiten lijkt het platform van Microsoft op dat van Apple en Google. Microsoft Health wordt de centrale opslagplek voor data verzameld door fitness-apps, trackers en platformen. Microsoft hangt een waarde aan deze data door gebruikers inzicht te geven in hun ontwikkeling en persoonlijke (fitness) doelen vast te stellen. Dankzij Microsoft's Intelligence Engine zouden gebruikers op den duur met het platform antwoord kunnen vinden op vragen als 'Ren ik harder of zachter als ik eerst heb ontbeten? Hoe vaak ben ik vannacht wakker geweest en waarom? Is het verstandig om lang te slapen voor een dag met veel meetings?'. Volgens Microsoft is hun gezondheidsplatform open to everyone, met welke tracker, app of dienst een gebruiker ook werkt.
Het is overigens nog niet helemaal duidelijk wat de relatie is tussen Health en HealthVault, het online platform voor de opslag van medische gegevens dat inmiddels al tien jaar bestaat en dat bij zorginstellingen in diverse landen in gebruik is.
Een woordvoerster van Microsoft geeft aan dat in de komende maanden meer duidelijkheid zal komen over de manier waarop de twee platformen zullen samenwerken. Op het blog van Microsoft meldt het bedrijf:
Over the past decade, Microsoft HealthVault has established itself as a trusted place to store health information and share it with medical professionals on a security-enhanced platform. HealthVault will continue to do just that. Because we share core principals, HealthVault features prominently in our broad vision for Microsoft Health. We’re excited about the synergy and we’ll keep you posted on our plans.
Dit lijkt erop te duiden dat Microsoft HealthVault vooral ziet als platform om gegevens te delen met zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen of huisartsen, en dat Health meer is gericht op consumenten die zelf gezondheidsgegevens willen bijhouden. Daarmee hebben de twee platforms wel een overlap, HealthVault werd tot nu toe immers ook gepositioneerd als consumentenplatform dat je kunt koppelen met fitness trackers en slimme weegschalen.
Microsoft Band
Naast Microsoft Health werd gisteren ook de eerste wearable van Microsoft aangekondigd. De eerste beelden en functies zien er veelbelovend uit. De polsband is gemaakt van stevig plastic, heeft een 1.4 inch display en is voorzien van 10 verschillende sensoren. Microsoft Band meet 24 uur hartslag, telt stappen, heeft een ingebouwde GPS, houdt verbrande calorieën en slaap bij en heeft een ingebouwde UV-sensor. De tracker heeft daarnaast allerlei smartwatch features, zoals het tonen van inkomende gesprekken, emails, sociale media en afspraken. De Band werkt samen met fitnessapps als MyFitnessPal, RunKeeper en MapMyFitness en biedt verschillende guided workouts van partners van Microsoft.
De wearable is daarnaast niet alleen gemaakt om met Microsoft Phone te werken, maar kan ook gebruikt worden met iOS toestellen (iPhone 4S, 5, 5C, 5S, 6, 6 Plus) en Android (4.3-4.4 toestellen) met Bluetooth. En de batterijduur? De Band gaat volgens Microsoft bij 'normaal gebruik' zo'n 48 uur mee zonder tussentijds op te laden. Dat is 24 uur meer dan de Apple Watch, zoals Apple's CEO Tim Cook gisteren bekend maakte. En binnen 1,5 uur is de Band weer volledig opgeladen. Ook is de tracker van Microsoft spat-waterdicht.
De Microsoft Band is in Amerika direct al te koop voor $199,-. Microsoft Nederland kan alleen nog niet melden wanneer de band en de app in Nederland beschikbaar zullen komen.
Erg mooi van Microsoft. Uiteindelijk kan de patient alleen maar winnen met dit soort beweging (ook van buiten de zorg , zie mijn blog https://www.smarthealth.nl/trendition/2014/10/30/blog-wachten-op-de-uber-van-de-zorg/?utm_source=SmartHealth+EHealth+Nieuwsbrief&utm_campaign=49ff84ad14-Nieuwsbrief_SmartHealth_innoveren+eiland&utm_medium=email&utm_term=0_bb60c033e7-49ff84ad14-91027329
Uitdaging is dat we aan de ene kant aan het ont-siloën zijn van alleen een hart, long of nier aandoening, en we uit moeten kijken dat we dat via de achterdeur niet op data-level weer terug krijgen. dat is een van de redenen van onze recent bekend gemaakte samenwerking https://www.smarthealth.nl/trendition/2014/10/13/radboud-en-philips-werken-samen-aan-open-cloud-gebaseerd-zorgplatform/