Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. De druk op huisartsenpraktijken en -posten, ziekenhuizen en gemeentelijke gezondheidsdiensten neemt toe, en de prognose is dat deze druk de aankomende dagen en weken verder zal oplopen. Om de kans op besmetting te verkleinen en de druk op ziekenhuizen te helpen verlichten bij de Coronacrisis, bieden beleidsmakers en leveranciers van IT-diensten meer ruimte voor digitale zorg. Onder andere door aangepaste beleidsregels en door diensten gratis toegankelijk te maken.
Veel ziekenhuizen en huisartsen(posten) moeten de poliklinische afspraken in het ziekenhuis of de praktijk afzeggen of vervangen door zorg op afstand in verband met het coronavirus (COVID-19).
Vanwege de grote vraag vanuit ziekenhuizen en de uitzonderlijke situatie op dit moment, stelt BeterDichtbij zijn digitale chatdienst nu kosteloos beschikbaar aan alle ziekenhuizen in Nederland. Zo wordt het voor hun patiënten, na een persoonlijke uitnodiging van het ziekenhuis, mogelijk digitaal contact te hebben met de eigen arts. Patiënten gebruiken BeterDichtbij via de BeterDichtbij app, zorgverleners kunnen de dienst gebruiken via een eigen webplatform. Zo is het mogelijk om de poliklinische zorg voort te zetten via digitaal beveiligd berichtencontact of beeldbelconsulten.
BeterDichtbij hoopt het zo mogelijk te maken dat ziekenhuizen en huisartsen(posten) snel met zorg op afstand kunnen starten. BeterDichtbij wordt nu in een speciale variant (BeterDichtbij Light) landelijk per direct beschikbaar gesteld aan alle huisartsen(posten) en ziekenhuizen in Nederland. Het bedrijf meldt dat ziekenhuizen en zorginstellingen binnen twee werkdagen aan de slag kunnen met de digitale dienst, zodra er een vaste contactpersoon in het ziekenhuis is aangesteld.
Beeldbellen
Ook eHealth-aanbieder Therapieland - gericht op de geestelijke gezondheidszorg en huisartsenzorg - merkt dat veel van de cliënten en behandelaren zich zorgen maken over de mogelijkheid om in de aankomende periode adequate hulp te kunnen bieden aan hun cliënten. Therapieland maakt bekend dat het platform een nieuwe functionaliteit om te beeldbellen vanaf aankomende week met spoed beschikbaar stelt. Op die manier kunnen de gesprekken tussen behandelaren en cliënten op afstand plaatsvinden via het beveiligde platform. Klanten die al gebruik maken van Therapieland, kunnen de functionaliteit voor beeldbellen twee maanden kosteloos gebruiken. Ook zorginstellingen die nog geen gebruik maken van het eHealth-platform, kunnen gratis gebruik maken van deze functionaliteit, meldt Therapieland.
Zwangere vrouwen
Het is momenteel nog onbekend of zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor het krijgen van een infectie met COVID-19, en er zijn geen aanwijzingen dat deze infectie anders verloopt dan bij de algehele populatie. In principe geldt voor zwangeren vrouwen hetzelfde RIVM-advies als voor alle andere mensen.
Sense4Baby - aanbieder van een monitoring op afstand systeem voor zwangeren - maakt bekend dat het bedrijf zijn voorraad tijdelijk gratis ter beschikking stelt voor extra risicovolle zwangeren. Zo kunnen vrouwen met een medische indicatie of risicovolle groepen, thuis gemonitord worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om zwangere vrouwen die zelf besmet zijn met het Coronavirus, met iemand in de directe omgeving die besmet is met het virus, of vrouwen waarbij de gezondheid een extra risico vormt. Met de monitoring op afstand kan een medisch specialist vrouwen begeleiden zonder dat zij te hoeven reizen.
Niet naar het ziekenhuis
De Nederlandse zorgautoriteit (NZa) verruimt beleidsregels voor face-to-faceconsulten als gevolg van het coronavirus. Ziekenhuizen kunnen daarmee het eerste consult met een patiënt ook digitaal doen. Zij kunnen dit declareren bij de zorgverzekeraar, zonder dat dit gevolgen heeft voor de vergoeding. Mensen hoeven zo niet naar het ziekenhuis te komen als dat niet echt noodzakelijk is.
Zorgaanbieders in de langdurige zorg maken de komende periode mogelijk extra kosten, bijvoorbeeld voor het isoleren en verplegen van besmette mensen en extra inzet van personeel. De NZa maakt ook daar een nieuwe regeling voor. Met de nieuwe regeling kunnen deze extra kosten in de langdurige zorg worden vergoed. In verband met de ernst van de coronasituatie kunnen zorgaanbieders hier ook achteraf een beroep op doen, meldt de NZa, die ernaar streeft om deze regeling uiterlijk 1 juli te publiceren.
Volgens Bernard Creutzburg van de NZa zorgt de tijdelijke beleidsregel voor meer mogelijkheden om poliklinische zorg digitaal te starten. De verdere uitwerking wordt gedaan op voorstel van brancheorganisaties NFU en NVZ, zodat deze verruiming in de praktijk wel uitvoerbaar is, meldt hij. Ook andere beleidsregels worden - mogelijk - tijdelijk verruimd.
De NZa roept organisaties ook op om, als er belemmeringen zijn in het zorgen dat mensen de zorg krijgen die zij nodig hebben, dit te melden. Zorgaanbieders en verzekeraars die knelpunten ontmoeten in de regelgeving, kunnen contact opnemen met de NZa. Op de website publiceert de NZa maandag een overzicht van vragen en antwoorden.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!