In juli 2017 bestelde SmartHealth een iBeat smartwatch, die begin 2018 verstuurd zou worden naar klanten. Kunnen vroege crowdfunders fluiten naar hun geld en hun smartwatch? Navraag van team SmartHealth bij Indiegogo leert dat iBeat een flinke tik op de vingers krijgt van het crowdfunding platform: Indiegogo schakelt een incassobureau in in een poging om geld van crowdfunders terug te krijgen.
De Amerikaanse startup iBeat werkt aan een smartwatch die hartafwijkingen automatisch zou kunnen detecteren door vitale functies te monitoren. Het bedrijf kreeg veel persaandacht door de belofte 'levens te gaan redden' en door CEO Ryan Howard, die zijn vorige onderneming Practice Fusion voor 50 miljoen dollar verkocht.
Howard startte iBeat in 2016, vanuit de zoektocht om een wearable te maken die hartafwijkingen kan opsporen. “Sterven in mijn slaap is een van mijn doodsangsten”, tekende Forbes op uit de mond van de 43-jarige ondernemer.
Geen mails, geen telefoon
Maar ondanks miljoenen aan investeringen die iBeat ophaalde, is er nog steeds geen product. Crowdfunding platform Indiegogo heeft een partij ingeschakeld om het geld van de backers terug te krijgen. Indiegogo meldt aan SmartHealth:
“Indiegogo's Trust & Safety team has investigated this campaign and found it to be in violation of our Terms of Use. We have banned them from further use of our platform and have partnered with a third-party collections agency in an effort to recoup backer funds."
In juli 2017 kochten we voor 144 dollar de iBeat Watch, die naar verluidt begin 2018 verstuurd zou worden. Daarmee heeft SmartHealth een vergelijkbare ervaring vele andere crowdfunding backers waarmee we contact hebben: sinds najaar 2018 is er geen communicatie van iBeat, en geen smartwatch. Alle contact met iBeat loopt dood: telefoontjes worden verbroken, e-mails worden niet beantwoord.
Om het nog erger te maken, ontvingen we een 'aanbod' van iBeat om hun horloge te kopen van hun nieuwe website, na een e-mail met een vraag over de campagne verstuurd te hebben. Naast de crowdfunding campagne onderhoudt het bedrijf een website waar je het product kunt kopen. iBeat vermeldt op zijn eigen website ‘Dit artikel is uitverkocht en wordt op een later tijdstip geleverd’.
Incassobureau
Is er enige vorm van beleid bij Indiegogo om consumenten te beschermen tegen een niet-reagerend bedrijf dat geld inneemt, maar het product niet verzendt, terwijl tegelijkertijd hetzelfde bedrijf het product via zijn eigen kanalen verkoopt? Voor crowdfunding platforms als Indiegogo en Kickstarter is het belangrijk om fraude te voorkomen. Indiegogo meldt dat zijn team ‘realtime feedback en zorgen van onze gemeenschap en partners’ onderzoekt. “Indiegogo tolereert geen misbruik van ons systeem en neemt gepaste actie wanneer dat nodig is om de integriteit van ons platform te behouden.”
Bij iBeat lijkt er nu dus sprake van misbruik van de voorwaarden van het platform, aldus het PR-bureau dat Indiegogo vertegenwoordigt en waar wij mee gesproken hebben. Het ‘Trust & Safety-team’ van Indiegogo heeft de campagne van iBeat onderzocht en vastgesteld dat deze in strijd is met de gebruiksvoorwaarden. “We hebben hen verbannen van verder gebruik van ons platform en zijn een partnerschap aangegaan met een incassobureau in een poging geld van crowdfunders terug te krijgen.”
We houden u op de hoogte over de oplevering van 'de smartwatch die levens kan redden' en de financiële afwikkeling.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!