Met een eerste investeringsronde hoopt het medtech bedrijf Plasmacure, een spinoff van de Technische Universiteit Eindhoven, nieuwe klinische testen te kunnen starten voor Plasoma, een apparaat dat kan helpen om wonden sneller te laten genezen. “Wondgenezing is een complex, en er bestaan helaas wonden die niet dicht gaan. Plasoma stimuleert de genezing van moeilijk te genezen wonden.”
Natuurkundige Bas Zeper start Plasmacure in 2014. Aan de Technische Universiteit Eindhoven wordt dan al jaren onderzoek gedaan naar toepassing van koud plasma, en Zeper besluit om een bedrijf te beginnen om een specifieke toepassing - koud plasma voor wondgenezing - te gaan vermarkten.
Koud plasma
Koud plasma wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de reiniging van oppervlaktes of het steriel maken van materialen. Door lucht te ioniseren ontstaan er actieve stoffen zoals ozon, die kunnen helpen bij het doden van bacteriën en schimmels.
De Plasoma bestaat uit een apparaat (pulser) en een elektronische pad of pleister. Die pad plak je op een wond, en die creëert een koud plasma in de wond. De pulser stuurt de elektrische stroom naar de pad. Aangebracht op wond doodt het koude plasma bacteriën en schimmels, en stimuleert het wondgenezing. De pulser houdt ook bij hoe sterk de dosering is, en of er een nieuwe pad wordt gebruikt.
Voeten
Wondgenezing is een complex fenomeen. Er zijn enorm veel factoren waardoor een wond niet geneest, en het is moeilijk om van tevoren te voorspellen welke wonden goed genezen, vertelt CMO Koen Lim. Oorzaken voor slechte wondgenezing kunnen bijvoorbeeld een infectie zijn, slechte doorbloeding van de bloedvaten, of leefstijlfactoren zoals roken.
Plasmacure richt zich nu op diabetische voetwonden. Een complicatie van diabetes is perifere neuropathie, een aandoening waarbij zenuwen worden beschadigd en mensen geen pijn voelen wanneer ze gewond raken. Diabetespatiënten merken beschadiging weefsel in hun voeten vaak niet op totdat er een wond ontstaat, die soms niet meer dicht gaat. In Nederland komen er 25.000 amputaties bij diabetespatiënten per jaar voor, in andere landen met een minder goede en geprotocolleerde diabeteszorg is dit aantal nog hoger.
“Ik noem het wel eens een wanhopige markt”, aldus Lim. “Technologie voor betere wondgenezing helpt zowel artsen, verpleegkundige als patiënten. Naar schatting zijn er twintig tot dertig procent van de wonden die niet dicht gaan, en dat is een groot probleem.” Bovendien is wondzorg dure zorg. Behandeling van chronische wonden kost naar schatting zo’n 2 miljard euro per jaar.
Eerste studie positief
De eerste investeringsronde, waar naast NextGen Ventures en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL ook privé-investeerders aan mee doen, is hard nodig, vertelt CMO Koen Lim. “We hebben onlangs de eerste klinische studie aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam afgerond. Dat was een veiligheidsstudie, om te onderzoeken of de technologie van Plasoma geen negatieve effecten heeft, die al twee jaar duurde.”
De resultaten van die eerste studie zijn positief. Die studie, met een kleine groep van 20 patiënten, toonde aan dat gedurende de behandelperiode van twee weken meer dan de helft van de wonden kleiner werden en twee wonden (10%) volledig genazen.
Voor een vervolgstudie zijn grote aantallen patiënten nodig, en voor nieuwe klinische studies is geld nodig. Ook het verkrijgen van CE-markering kost veel geld, maar is noodzakelijk om actief te worden op de Europese markt.
Volgens Lim bestaat er in Nederland geen ander bedrijf dat zich richt op koud plasma behandeling voor het genezen van chronische wonden. “In Europa zijn er vier, vijf bedrijven die met koud plasma werken, maar wat ons onderscheidt is dat Plasoma met direct plasma werkt. Onze pleister wordt direct op de wond bevestigd. Andere bedrijven doen dat indirect, waardoor de kracht van het koud plasma ook minder sterk is.”
De investeerders zijn enthousiast over de technologie van Plasmacure. Pieter Rhemrev van investeringsmaatschappij Oost NL: “De oplossing van Plasmacure is handzaam, vraagt weinig tijd en is pijnloos.”
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!