Het e-consult - een digitaal consult met een huisarts - komt nog maar mondjesmaat van de grond, blijkt uit de jaarlijkse eHealth monitor. Weinig patiënten weten van de mogelijkheid om digitaal een vraag te stellen, en veel huisartsen denken dat hun digitale consulten op dezelfde manier vergoed worden als een telefonisch consult. Dat klopt niet, zegt Nictiz: huisartsen mogen voor een e-consult zelfs een dubbel regulier consult declareren, mits de zorgverlening zowel inhoudelijk als qua tijdsbesteding vergelijkbaar is met de zorgverlening die in een dubbel face-to-face consult wordt geboden. Onduidelijkheid over de financiering staat breder gebruik van e-consults in de weg, denkt Nictiz.
Veel huisartsen denken dat de vergoeding voor een e-consult per definitie gelijk is aan dat van een telefonisch consult. Dit is niet het geval. De vergoeding voor een e-consult is niet afhankelijk van de vorm van zorgverlening (mail, telefonisch, in de spreekkamer), maar van de tijdsinvestering en de geleverde zorgverlening, zegt Bettine Pluut, programmamanager Patiëntparticipatie en eHealth bij Nictiz. “Het is belangrijk dat huisartsen op de hoogte zijn van de brede declaratiemogelijkheden voor een e-consult. Financiering wordt nu (onterecht) als een van de belangrijkste belemmeringen gezien, en dat is zonde.”
Reden voor Nictiz om een actie-agenda te maken om de bekendheid met het e-consult te vergroten. Een van speerpunten in die agenda is de onduidelijkheid rond financiering wegnemen. Ook wil Nictiz met de actie-agenda huisartsen ondersteunen bij de invoering en het gebruik van e-consulten.
Huisarts, praktijkondersteuner en assistent
Uit workshops en interviews met huisartsen blijkt dat zij ervan uitgaan dat de vergoeding voor een e-consult standaard 4,50 euro bedraagt, ongeacht de geleverde zorg en tijdsbesteding, verduidelijkt Pluut. De declaratiemogelijkheden zijn echter ruimer: huisartsen kunnen e-consults declareren als een e-mailconsult (als de zorgverlening qua tijdsbesteding beperkter is dan een regulier consult), als een regulier consult, of als een dubbel consult (als de zorgverlening zowel inhoudelijk als qua tijdsbesteding vergelijkbaar is met de zorgverlening die in een dubbel consult wordt geboden). Ook van belang: het mogen declareren van de prestatie staat los van wie in de praktijk de zorg verleent. Dit betekent dat zowel een huisarts, praktijkondersteuner als assistent een e-consult mogen voeren. Kortom, er zijn ruimere declaratie-mogelijkheden dan door veel huisartsen wordt gedacht.
Een ander veelgehoord argument van huisartsen is dat zij in de dagelijkse workflow tijd moeten vinden om de e-consulten adequaat te kunnen beantwoorden. Dat zal meer een capaciteits- en planningsissue zijn van de huisarts, en geen bekostigingsvraagstuk. Onderdeel van de actie-agenda is dan ook om een handleiding te maken over het hoe, wat en wanneer van een e-consult.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!