Zorgverzekeraar Menzis is een samenwerking aangegaan met de Zwitserse digital health onderneming dacadoo om het bestaande SamenGezond platform uit te breiden met een app. Deze nieuwe app van Menzis koppelt met tientallen fitness trackers en apps, biedt een ‘fitscore’ en ondersteunt gebruikers met een virtuele coach bij het behalen van persoonlijke fitnessdoelen. De SamenGezond app is voor iedereen beschikbaar, niet alleen voor Menzis verzekerden.
Het platform SamenGezond van Menzis bestaat al sinds 2012. Via het programma kunnen deelnemers spaarpunten verdienen op een breed scala van activiteiten, van wandelen tot het doen van vrijwilligerswerk. Inmiddels hebben driekwart miljoen mensen ooit deelgenomen aan het gezondheidsprogramma, zegt Menzis. Tot nu toe moesten gebruikers handmatig gezondheidsgegevens invoeren en bijhouden op de website van SamenGezond. Nu is daar een app voor, die kan koppelen met verschillende fitness trackers en apps, om automatisch gezondheidsgegevens te meten en door te geven.
Fitscore
De SamenGezond app is gebouwd op het platform van dacadoo, een Zwitserse digital health onderneming. Naast het technische framework van de app heeft Menzis ook Dacadoo’s principe van een ‘Health Score’ overgenomen. Die Health Score is een getal waarmee zowel mannen als vrouwen, senioren en jongeren, (chronisch) zieke en gezonde mensen hun gezondheid op een ‘holistische' manier in een objectief cijfer kunnen uitdrukken. De gedachte erachter is dat je met een indicator van je gezondheid op een slimme manier bezig kunt zijn met een gezondere levensstijl.
SamenGezond gebruikers krijgen een fitscore toegewezen. Die fitscore is een getal tussen de 0 en de 1000 en geeft aan hoe fit je bent. Deze fitscore wordt onder andere bepaald door het beantwoorden van vragen en het tracken van activiteiten. Die fitscore kan dus van dag tot dag verschillen. Gebruikers kunnen daarnaast persoonlijke doelen en uitdagingen stellen op het gebied van beweging, voeding of slaap. De app bevat een virtuele coach die ‘persoonlijke’ tips en adviezen geeft en vragen stelt.
Punten verdienen met gezonde keuzes
Menzis probeert deelnemers aan SamenGezond te verleiden gezonde keuzes te maken door hen te belonen met punten. Die punten kunnen in de webshop worden ingeruild voor producten of uitjes of worden gedoneerd aan een goed doel. Punten verdienen kan onder andere door een foto te delen van een gezonde maaltijd, een puzzel te doen of deel te nemen aan een sportevenement.
Daarnaast worden bewegen en activiteiten, bijgehouden door de GPS op je telefoon, beloond met punten. Hoe hoger de inspanning, uitgedrukt in een MET-score, hoe meer punten er worden gescoord. Zo’n MET-score (Metabolic Equivalent of Task) wordt gebruikt om een globale inschatting te maken van het aantal calorieën die iemand verbrandt tijdens het uitvoeren van een bepaalde activiteit. Activiteiten zonder GPS of handmatig ingevoerde activiteiten in de app dragen wel bij aan de fitscore van een gebruiker, maar worden niet beloond met punten omdat er geen MET-score beschikbaar is.
Data verzamelen
Bij het installeren van de app kunnen gebruikers toestemming geven om de interne stappenteller van je telefoon (via Apple Health) te koppelen aan de app. Gebruikers kunnen er ook voor kiezen om een fitness tracker of app te koppelen aan de SamenGezond app om stappen, afgelegde afstand, hartslag, verbrande calorieën en slaap bij te houden.
Menzis begrijpt dat het delen van persoonlijke gezondheidsgegevens met je zorgverzekeraar gevoelig ligt. Bij het installeren van de app valt te lezen: ‘De persoonsgegevens die je met ons deelt, gebruiken we nooit voor het bepalen van je premie of de toegang en voorwaarden van je zorgverzekering bij Menzis. Voor een aantal zaken in de SamenGezond app heeft Menzis expliciet toestemming nodig.’ Die expliciete toestemming gaat onder andere over de eerdergenoemde koppeling met Apple Health of het activeren van locatie-bepaling.
Expliciet toestemming geven
In een uitgebreide privacyverklaring maakt Menzis duidelijk dat de fitscore en de drie onderliggende scores (leefstijl, lichaam en mentaal) worden geregistreerd. Gebruikers van de app geven wel expliciet toestemming om alle gegevens uit SamenGezond te gebruiken om deze fitscore en de onderliggende scores vast te stellen. De brondata, zoals stappen, afgelegde afstand, verbrande calorieën, zijn niet zichtbaar voor Menzis, benadrukt een persvoorlichter van de zorgverzekeraar desgevraagd. Persoonlijke gegevens worden volgens Menzis nooit gebruikt voor de acceptatie van je verzekeringsaanvraag, de bepaling van de hoogte van je verzekeringspremie, toegang tot zorg of de beoordeling van een declaratie.
Menzis' persvoorlichter vult aan: “Alleen mensen die toegang nodig hebben om een juiste werking van Menzis SamenGezond te garanderen, hebben toegang tot deze gezondheidsgegevens. Dat gaat om de IT-kant, om service-medewerkers die klanten helpen met vragen over hun Menzis SamenGezond account, en om analisten die de juiste werking en effectiviteit van Menzis SamenGezond toetsen en ontwikkelen. Dat laatste gaat bijvoorbeeld om de toetsing of een bepaald advies naar aanleiding van een bepaalde score wel wordt opgevolgd of tot resultaat leidt.”
Hoewel de onderliggende data (stappen, slaap, voeding) dus niet zichtbaar zijn voor Menzis, geven deelnemers wel toestemming dat hun specifieke fitscore (plus de onderliggende drie scores) gebruikt mogen worden voor een aantal doelen. Die doelen voor Menzis zijn bijvoorbeeld het geven van advies, bijvoorbeeld het voorstellen van preventieve maatregelen, het toetsen of de fitscore en onderliggende scores verbeteren na opvolging van geadviseerde preventieve maatregelen, en gebruikers eenmaal per jaar een verzekeringsaanbod doen.
Dacadoo
Voor het Zwitserse dacadoo is de samenwerking met Menzis een flinke uitbreiding op de Europese thuismarkt. In tegenstelling tot Achmea, dat het vergelijkbare Actify platform zelf in Nederland liet ontwikkelen, koos Menzis voor een reeds bestaand softwareplatform. De eerste contacten met Menzis hierover gaan al geruime tijd terug. In een eerder interview met SmartHealth zei dacadoo COO Marcel Heuer dat levensverzekeraars en zorgverzekeraars steeds meer belangstelling krijgen voor een aanpak waarbij ze een partnerschap aangaan op basis van een dynamische en continue gezondheidsscore. “Ik snap dat dit een gevoelig thema is, maar het idee dat je beloond wordt voor een bewezen gezonder levensstijl heeft voordelen voor beide partijen”, aldus Heuer in 2015.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!