Elke werkdag leest SmartHealth het eHealth en mHealth nieuws voor je. Is het relevant, actueel of opvallend, dan lees je het hier. Deze week: ledenorganisatie van PGGM vraagt aan 30.000 leden of ze eHealth gebruiken, investeerders zien brood in Franse boekingswebsite voor artsen, en het ministerie van Volksgezondheid kondigt budget aan voor onderzoek naar innovatieve zorg-ideeën.
Onderzoek 30.000 zorgmedewerkers: 10% past eHealth toe
31 januari – Tijdens de eHealth week deed PGGM&CO, de ledenorganisatie van PGGM met ruim 710.000 leden die werk(t)en in de sector zorg en welzijn, een onderzoek onder een deel van zijn leden. Ruim 30.000 zorg- en welzijn professionals vulden een korte online vragenlijst in over hun digitale zorggebruik.
Meer dan de helft van de respondenten (53%) geeft aan geen gebruik te maken van digitale zorg. 22% (6.779) zegt digitale zorg als consument te gebruiken. Slechts 10% van de respondenten (2.983) past digitale zorg toe in zijn of haar werk. Volgens PPGM&CO zijn de meningen over digitale zorg ‘gematigd positief’. Van de respondenten ervaart 43% digitale zorg als prettig, mits het wordt gezien als aanvulling op de reguliere zorg, 28% geeft aan liever persoonlijk contact te hebben met de zorgverlener.
De online vragenlijst ging ook over mogelijke toepassingen van digitale zorg, en wensen van gebruikers. Meest populair zijn het maken van afspraken of het aanvragen van (herhaal)recepten: 61% geeft aan hier gebruik van te willen maken. Ook zegt bijna de helft van alle respondenten (47%) dat zij online inzicht in het medisch dossier zou willen hebben. Ook hulp op afstand (via beeldscherm, chat of WhatsApp) scoort met 26% (7.947) relatief hoog.
Dat het gebruik van eHealth en een veranderd werkveld zorgmedewerkers aan het hart gaat, blijkt uit de reacties die deelnemers bij de vragenlijst konden achterlaten. 3.324 respondenten (11%) gaven een reactie, bijvoorbeeld de opmerking of er wel voldoende ruimte blijft voor persoonlijke contact ("Zorg is mensenwerk"). Ook worden zorgen over privacy en beveiliging van persoonsgegevens vaak genoemd, en vrezen sommige respondenten dat digitale zorg een nog grotere tweedeling binnen de maatschappij veroorzaakt, omdat kwetsbare ouderen de ontwikkelingen niet meer bij kunnen benen.
Bron: PPGM
Nieuwe investeringsronde voor boekingswebsite voor artsen
30 janauri – Doctolib, het Franse boekingsplatform voor medische zorg, heeft in een nieuwe investeringsronde zo'n 26 miljoen euro gehaald. Investeerders zien de potentie van de website, waarmee consumenten een huisarts, tandarts of fysiotherapeut kunnen zoeken en boeken.
Doctolib heeft inmiddels 300 mensen in dienst. Het boekingsplatform is actief in Frankrijk en Duitsland, maar wil meer Europese landen gaan veroveren. Oprichter en CEO Stanislas Niox was, voordat hij Doctolib startte, ooit een professionele tennisspeler. Na een ernstige blessure besefte hij in 2013 dat het moeilijk was om een afspraak te maken in de drukke agenda van medisch professionals. Zo ontstond het idee voor Doctolib.
Voor consumenten is het gebruik van de website gratis. Zorginstellingen en dokters krijgen voor 109 euro per maand toegang tot de Doctolib software, onder meer om hun afspraken te regelen, en te communiceren met hun patiënten. Doctolib is niet het enige boekingsplatform dat groter wil worden in Europa: het Poolse bedrijf DocPlanner en het Luxemburgse Doctena willen ook de Europese zorgconsument bereiken.
Het boekingsplatform draait nog geen zwarte cijfers, vertelt Niox aan Business Insider. Het bedrijf is nog niet winstgevend, en Niox verwacht dat ook niet in de aankomende maanden. “Doctolib is een lange termijnproject. Daarom zijn we blij met de investering en steun van de Franse bank Bpifrance, die ook een lange termijn visie heeft en niet focust op zo snel mogelijk winst maken.”
Bron: MobiHealthNews
Meer geld voor onderzoek naar innovatieve zorg-ideeën
30 januari - Meer dan 240 partners organiseerden tijdens de landelijke eHealth week bijeenkomsten en evenementen om digitale zorg bekender te maken bij zorgprofessionals en gebruikers. Bij die bijeenkomsten werden nieuwe producten, services en apps getoond (en gepitcht). Veel mooie ideeën, maar de slag naar onderzoek wordt nog niet altijd gemaakt. Vragen als 'voorziet het idee in een behoefte van patiënten of zorgverleners?', en 'hoe werkt het in de praktijk?', blijven vaak onbeantwoord. Reden voor het ministerie van Volksgezondheid om budget vrij te maken waarmee onderzoek kan worden gedaan naar nieuwe zorgtoepassingen. Dat maakte minister Schippers tijdens de eHealth week bekend.
"Werkt jouw idee echt in de dagelijkse praktijk? Voorziet het in een behoefte? Wat is er nodig om een innovatie ook in andere organisaties succesvol te maken? Dat soort vragen moeten beantwoord worden. Ook duren bestaande onderzoekmethoden vaak erg lang en daardoor zijn ze niet geschikt voor de enorm snelle ontwikkeling die de zorg doormaakt. Met dit geld wil ik een zet in de goede richting geven", aldus minister Schippers.
De aanvraag voor budget loopt via ZonMW, de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Bedrijven of zorginstellingen kunnen dit voorjaar een aanvraag indienen. Daaruit worden drie tot vijf ideeën gekozen die op een vernieuwde manier onderzocht zullen worden, aldus de initiatiefnemers. Ook worden er in 2017 en 2018 een aantal bijeenkomsten georganiseerd over het in praktijk toepassen van innovatieve zorgideeën. Het ministerie van Volksgezondheid ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor patiënten: goede zorgideeën krijgen immers pas echt voet aan de grond als zij voldoen aan de wensen en behoeften van de patiënt en de zorgverlener, aldus de minister.
Bron: Rijksoverheid
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!