Van 20 tot en met 22 mei slaan vier Nederlandse UMC’s de handen ineen om de grootste hackathon van Nederland te organiseren. Tijdens Dutch Hacking Health kunnen deelnemers op vier plekken in Nederland meedoen aan het creëren en bouwen van innovatieve zorgoplossingen. Wees gerust: je hoeft geen hacker te zijn om mee te kunnen doen aan deze hackathon.
Of, zoals de Canadese organisatie van Hacking Health zegt: hacking is a mindset, not a skillset. Een hackathon - een samenvoeging van ‘hacken’ en ‘marathon’ - is een soort creatieve snelkookpan, waarin in korte tijd concrete oplossingen bedacht en gebouwd worden. En dat betekent dat zorgprofessionals, ontwerpers, studenten, ondernemers, softwareontwikkelaars en natuurlijk patiënten allemaal welkom zijn om deel te nemen aan Dutch Hacking Health.
Dertig steden
Hacking Health is een internationale beweging die inmiddels actief is in ruim dertig steden in Canada, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Europa en Azië. Het doel van een hackathon is om snel van een idee naar een prototype te gaan, en te testen met een doelgroep of in de zorgpraktijk. Niet alleen ideeën kunnen in één weekend uitgewerkt worden, en met veel goede ideeën wordt niets gedaan omdat experts – of dat nou professionals of patiënten zijn – niet weten met wie ze moeten praten over het (uit)bouwen van hun idee. De visie van Hacking Health is om collaboratieve, interdisciplinaire relaties te bouwen die op een later moment ook tot innovatie kunnen leiden.
"Werken aan echte problemen, zoals obesitas bij kinderen voorkomen"
Ideeën die dit jaar van patiënten en zorgprofessionals in de verschillende internationale hackathons werden gelanceerd zijn onder andere een mobiele app met beeldherkenningssoftware die medicatie kan herkennen, een systeem voor veilige bezorging van medicatie op basis van cryptografie, en een mobiele game om obesitas bij kinderen te voorkomen. Flinke uitdagingen voor het zorgstelsel die in vrijwel alle landen voorkomen en waar teams zich een weekend over bogen.
Stappen tellen in een rolstoel
In 2015 werd voor het eerst een Hacking Health event georganiseerd door het Radboudumc, met 65 deelnemers. Winnaar van die hackathon is ‘Fatigue’, een app voor patiënten met een chronische ziekte. Het idee van de app komt van medisch-sociologe en patiënt Anne-Miek Vroom. Vroom kan als rolstoelgebruiker geen gebruik maken van reguliere activity tracking apps als zij haar beweging wil bijhouden. Naast beweging kunnen gebruikers in de app ook informatie over de mate van pijn en vermoeidheid bijhouden, zodat een patiënt (en zijn of haar zorgverlener) eventuele verbanden hiertussen inzichtelijk kan maken.
Door het winnen van Hacking Health 2015 kregen Vroom en haar team ondersteuning vanuit het REshape center van het Radboudumc om de toepassing verder uit te werken. Want er zijn genoeg 'wearables', maar heel veel zijn gebaseerd op stappen tellen - en daar hebben chronisch zieken in een rolstoel niks aan. Andere opvallende hack van dat weekend was SugarCrush, een app gebaseerd op het populaire spelletje Candy Crush, waardoor laaggeletterde diabetespatiënten meer bewust worden van hun gezondheid en bloedsuikers.
Onconventioneel team
Dit jaar bundelen vier universitaire medische centra hun krachten om het landelijke Dutch Hacking Health op te zetten: UMC Maastricht, Radboudumc, LUMC en UMC Groningen. “Met z’n allen weet je meer en kan je meer. Een hackathon is niet alleen iets voor programmeurs die zich een weekend opsluiten om te programmeren, maar juist een evenement voor patiënten, ICT-ers, medische professionals, en studenten”, aldus Robin Hooijer, teammember bij REshape Center van het Radboudumc. “Het mooie van die onconventionele teams is dat bijvoorbeeld verpleegkundigen, programmeurs en patiënten op een informele manier met elkaar werken aan een oplossing. Daar komen hele bijzondere ideeën en concepten uit.”
"In één weekend toegang tot een groep patiënten en professionals met uiteenlopende expertises"
Joost Brillemans is projectleider bij het veranderprogramma bij het LUMC, waar hij zich bezighoudt met eHealth en zorginnovatie. Volgens hem is Dutch Hacking Health een mooie manier om laagdrempelig samenwerking te zoeken en op te zetten. “We zoeken verbinding tussen de zorg en daarbuiten, met ontwerpers en ontwikkelaars, om zorginnovatie in een kort tijdsbestek een boost te geven. Waar je anders maanden bezig zou zijn om mensen bij elkaar te krijgen, heb je als deelnemer van Dutch Hacking Health nu in één weekend toegang tot een groep patiënten en professionals met uiteenlopende expertises.”
Testen met de doelgroep
Monique Taverne werkt bij de research en development afdeling van het Wenckebach Instituut, het interne opleidingsinstituut van UMCG. “We zien enorm veel potentie in meedoen aan Dutch Hacking Health: als middel om mensen bij elkaar te brengen, aandacht te genereren voor het oplossen van problemen, patiënten daar natuurlijk een rol in te geven en het creëren van een positieve sfeer en nieuwe energie.”
Het bijzondere van een hackathon is volgens Taverne de creativiteit en snelheid waarmee ideeën worden bedacht, uitgewerkt, en getest door de doelgroep. “Het is ongelofelijk wat je in een weekend in een team voor elkaar kan krijgen.”
Volgens collega Jetse Goris, onderwijskundige bij het Wenckebach Instituut van het UMCG, is Dutch Hacking Health ook een goede gelegenheid om het contact tussen universitaire medische centra te versterken. “We lopen overal tegen dezelfde complexe issues en uitdagingen aan. Dutch Hacking Health biedt de mogelijkheid om die oplossingen die de zorg beter en betaalbaarder maken te delen.”
Toegang tot mensen en kennis
Noord, zuid, oost en west: heel Nederland is gecovered nu de universitaire medische centra van Groningen, Maastricht, Leiden en Nijmegen meedoen aan Dutch Hacking Health. Natuurlijk heeft iedere UMC zijn eigen expertise, en de hackathon is volgens de organisatoren juist de manier om met patiënten, ondernemers, technische studenten of softwareontwikkelaars die gelijksoortige ideeën hebben, in contact komen. Taverne: “We nodigen mensen uit Groningen ook van harte uit om mee te doen in Maastricht, als dat beter past in hun project.”
Dutch Hacking Health is de voorloper van Startup Fest Europa, een internationaal festival gericht op startups en innovatie, dan van 24 tot 28 mei 2016 plaatsvindt op veertien plekken in Nederland. Hooijer: “Winnaars van Dutch Hacking Health krijgen de kans hun ideeën te pitchen tijdens verschillende podia tijdens deze week zoals tijdens Our Future Health in Nijmegen en de Campus party in Utrecht.”
Meld je aan via Dutch Hacking Health of ga direct naar de sites van Groningen, Maastricht, Leiden of Nijmegen.
Beetje verwarrend dat deze Hackathon samenvalt met de MS Hackathon http://www.mshackathon.nl/
Wij denken juist dat het mooi is dat er meerdere plaatsen beweging is. Volgend jaar proberen we weer om alle UMC's en TU's bij elkaar te brengen. Er zit nu al veel energie tussen de deelnemende UMC's en teams. Zie ook onderstaande pre-hackathon events