Vanaf september krijgt Nederland een internationale digital health accelerator. Het initiatief komt van Rockstart, een startup accelerator uit Amsterdam, dat intensieve coachingprogramma’s van 180 dagen ontwerpt voor startups. De thuisbasis voor het programma wordt Nijmegen, met partners als Radboudumc REshape Center, Arbo Unie, investeringsmaatschappijen en de Provincie Gelderland. Tien geselecteerde bedrijven worden zes maanden lang begeleid bij het op de markt brengen van hun product of service. Aanmelden kan vanaf vandaag bij Rockstart.
Om een goed idee te herkennen scheelt het als je zelf ondernemer bent. Oscar Kneppers richtte in 1998 Emerce op, inmiddels een van de bekendste Nederlandse internettijdschriften, en startte in 2005 magazine Bright. Nadat hij zijn bedrijven verkocht aan grote uitgeverijen begon hij in 2010 met Rockstart - a great place for startups.
Rockstart is een netwerk, werkplek en een accelerator, een programma om startende bedrijven snel te laten groeien. Rockstart ondersteunt bedrijven in de eerste 1000 dagen en geeft veelbelovende startups toegang tot kapitaal, een netwerk en resources. Die startups zijn innovatief, tech georiënteerd en hebben potentie om internationaal op te schalen. Bedrijven zoals Peerby, een peer-to-peer netwerk om spullen uit te lenen, en 3D Hubs, een soort Airbnb voor 3D-printers, startten bij Rockstart en groeiden in de daarop volgende jaren door met externe investeringen. Twee accelerator-programma’s lopen inmiddels: de Web & Mobile accelerator en Smart Energy accelerator helpen per programma 10 startups in hun sector aan financiering, een netwerk en groeimogelijkheden. Daar komt vanaf september dus een digital health accelerator bij.
De bedrijven die Rockstart zes maanden begeleidt in de accelerator-programma’s komen lang niet altijd uit Nederland. Ook voor de digital health accelerator zet Rockstart in op internationale startups. De tien startups die geselecteerd worden ontvangen, naast een investering van 20.000,- euro, een kantoorruimte, juridische en financiële support en begeleiding vanuit een uitgebreid mentornetwerk. In ruil daarvoor krijgt Rockstart een aandelenbelang van acht procent in het bedrijf. Na zes maanden presenteren de bedrijven hun producten en plannen op Demo Day met een pitch voor investeerders, potentiële partners en journalisten.
Unique selling point
De tijd is rijp voor een digital health accelerator, aldus Maarten den Braber, die als program director aan de slag gaat bij Rockstart. “Nederland heeft een aantal unique selling points. Aan de ene kant heeft dat te maken met mentaliteit: Nederland is een typisch land van ‘laten we het eens proberen’. Mensen en organisaties zijn makkelijk benaderbaar.” Plus: met universiteiten en kenniscentra in onder andere Twente, Nijmegen, Utrecht en Eindhoven scoren we hoog met medische technologie en zorginnovaties.
"Nederland is een typisch land van ‘laten we het eens proberen’"
Anderzijds zijn er ook een aantal praktische pluspunten: de afstanden zijn in Nederland relatief kort, en ons land kan als een springplank naar West-Europa dienen. En hoewel Nederland qua grootte uiteindelijk wellicht niet de meest aantrekkelijke eindmarkt is, is ons land wel geschikt om de eerste paar duizend producten uit te testen of klinische onderzoeken te doen. Den Braber: “Nederland leent zich goed als testland voor innovaties. Medische technologie of eHealth-producten die nog een klinische testfase doorlopen kunnen al wel getest worden in de praktijk bij ziekenhuizen of zorginstellingen.” Deels gebeurt dat ook al: het Amerikaanse bedrijf VitalConnect test momenteel de HealthPatch, een slimme pleister. Op verschillende plekken draaien pilots om die Amerikaanse innovatie te testen in de Nederlandse zorgpraktijk.
Geïntegreerd zorgsysteem
Het accelerator-programma van Rockstart gaat tien bedrijven selecteren die in Nijmegen zes maanden begeleid worden. Uniek aan de samenwerking is dat startups toegang krijgen tot het zorgsysteem, aldus Den Braber. “Startups komen tijdens het programma in contact met patiënten, professionals en andere stakeholders die hun product of dienst moeten valideren.”
De Nederlandse thuismarkt voor mHealth, innovatieve mobiele zorgtoepassingen, staat er goed voor, zo blijkt uit een recent rapport van de Duitse marktonderzoeker research2guidance. Samen met de andere EU-koplopers Denemarken, Finland, Zweden en Engeland deelt de Nederlandse markt een aantal belangrijke kenmerken die gunstig zijn voor ontwikkelaars van digital health toepassingen, zoals de acceptatie van eHealth, Internet-penetratie, het gemak om een onderneming te starten en de beperkte regeldruk.
Nog een groot voordeel: Nederland kent een sterk georganiseerde eerstelijn, waar men vanuit het buitenland naar kijkt voor inspiratie. Zo tekende de Amerikaanse organisatie Kaiser Permanente medio 2014 een deal met het Radboudumc om de zorginnovatie ParkinsonNet in de Verenigde Staten te kunnen gebruiken. Die deal toont de interesse van een van de grootste Amerikaanse zorgaanbieders in Nederlandse zorgmodellen en slimme organisatieconcepten. Apple werkt via integratie met Epic, aanbieder van elektronische patiëntendossiers, samen met het Radboudumc. Het Nederlands VitalHealth levert software voor eerstelijns zorg aan partners in China, India en Argentinië.
Nederland kent een sterk georganiseerde eerstelijn
Waarom zou je als startup meedoen aan de digital health accelerator? Den Braber: “Rockstart biedt de kennis en resources, waaronder toegang tot een mentornetwerk van ondernemers en experts, een werkplek voor zes maanden, juridische ondersteuning bij het opstarten van een bedrijf. We geven meer dan alleen advies: we willen startups met de potentie om mondiale impact te hebben.”
Hackers, hipsters en hustlers
Wanneer het om digital health en fitness gaat lijken de toonaangevende startups uit de VS te komen. Toch hoef je niet per se in Silicon Valley te zitten om je gezondheid of fitness startup uit te bouwen. Sterker nog: volgens Mette Lyke, een van de oprichtsters van de Deense fitness app Endomondo, was het een slecht idee om het bedrijf na een investeringsronde in 2012 naar San Francisco te verhuizen. “We hadden niet de merknaam en het geld om op de arbeidsmarkt te concurreren met Facebook, Google en Apple. En werkelijk alles is daar schreeuwend duur.”
Haar advies: zoek het in eerste instantie bij informele investeerders zoals vrienden en familie
Mette en haar team verhuisden terug naar Kopenhagen. “Wanneer het op programmeer- en designtalent aankomt (de hackers en de hipsters), kun je net zo goed in Denemarken zitten, de mensen zijn net zo goed en veel goedkoper.” Wat Europa volgens Mette mist is een fijn vertakt ecosysteem voor venture capital (de hustlers). Haar advies: zoek het in eerste instantie bij informele investeerders zoals vrienden en familie, en let op je uitgaven. De eerste versie van Endomondo werd geprogrammeerd door een bevriende programmeur die een stuk van de aandelen kreeg. Mette weet waar ze over praat. Ze verkocht Enomondo onlangs voor 75 miljoen euro aan de Amerikaanse maker van sportkleding Under Armour.
Er zijn ook andere voorbeelden van Europese successen. De Finse game-designer (Habbo Hotel) Sampo Karjalainen schreef met twee vrienden de bewegingspapp Moves, die in januari van 2013 in de app store kwam. Anderhalf jaar en vele miljoenen downloads later deed Facebook een (ongetwijfeld uitstekend) bod op Moves. En hoewel het Franse Withings (slimme gezondheidsapparatuur) en het Engels Zesty (software om afspraken met dokters te maken) hun succes nog moeten bewijzen, tonen ze wel aan dat het ook in Europa mogelijk is om serieus kapitaal aan te trekken voor digital health ondernemingen. Daan Dohmen vroeg tien jaar jaar geleden of zijn vader niet de helpdesk wilde doen omdat hij als enige werknemer te druk was met het installeren van software en hardware voor beeldbellen bij zijn nieuwe klanten in de thuiszorg. Inmiddels is zijn bedrijf Focus Cura na een forse investeringsronde gegroeid als kool en komen buitenlandse delegaties kijken hoe zijn zorginnovaties in de praktijk werken in Nederland. Het is dus begrijpelijk dat Rockstart zich wil richten op die nieuwe lichting startups in dit veelbelovende gebied.
Nederland als startup land
Het momentum voor een digital health accelerator is er, met Neelie Kroes als startup ambassadeur en landelijke initiatieven zoals Startup Delta. In Nederland bestaat er nog geen accelerator programma gericht op innovatieve zorgtechnologie, maar dat betekent niet dat Rockstart geen concurrentie krijgt. Met een focus op West-Europa gaat het bedrijf concurreren met andere health incubators uit onder meer Duitsland en Groot-Brittannië.
In Europa krijgt Rockstart concurrentie van andere health incubators
De tien digital health startups zullen goed na moeten denken over hun business modellen. De zorgmarkt is in Nederland versnipperd en sterk gereguleerd, en voor andere Europese landen geldt dat de business-to-business en business-to-consumer markt afhankelijk is van nationale bekostiging en wetgeving. Of je een product of dienst via het ziekenhuis of de huisarts aan de consument verkoopt, via een tussenmodel, of direct de zorgconsument bedient, maakt veel uit voor je strategie.
Met het nieuwe accelerator programma gaat Rockstart in ieder geval de kennis en expertise over ondernemen en acceleration samenbrengen met partners en mentoren die het zorglandschap kennen, om te zorgen dat disruptieve innovaties kunnen landen binnen de processen en netwerken in Nederland of zelfs Europa.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!