Minister Edith Schippers heeft vandaag op het Zelfmanagement Congres het startsein gegeven voor Zelfzorg Ondersteund (ZO!) Dit is een (overigens nog op te richten) coöperatie van zorgverzekeraars, zorgaanbieders en patiënten die het erover eens zijn dat zelfmanagement belangrijk is om de kwaliteit van zorg te verbeteren en daarnaast zorg in de toekomt betaalbaar te houden.
Bij zelfmanagement speelt de patiënt zelf een actieve rol in de behandeling van diens ziekte, bijvoorbeeld door zelf thuis bloed te prikken of door glucosewaarden te meten. Ook eHulp behandelingen en trainingen vallen onder de noemer zelfmanagement.
ZO! richt zicht in eerste instantie op zelfmanagement bij ziekte en zorg, en vooralsnog niet op preventie. In de coöperatie werken in ieder geval de grote verzekeraars Achmea, CZ, VGZ en Menzis samen, maar andere deelnemers zijn patiëntengroepen NPCF en DVN (Diabetesvereniging Nederland) en vertegenwoordigers van zorgaanbieders zoals de Nederlandse Diabetes Federatie, de Landelijke Vereniging voor Georganiseerde eerste lijn (LVG) en de Landelijke Organisatie voor Ketenzorg (LOK).
“De partijen van ZO! houden nu op met discussiëren en vergaderen, en gaan het nu echt doen”
Volgens Pieter Jeekel van ZO! is een samenwerking tussen alle relevante partijen in het veld noodzakelijk om zelfmanagement echt van de grond te krijgen: niemand is volgens hem in staat om zelfmanagement zelfstandig groot te krijgen in Nederland. Zonder coalitievorming blijft er volgens hem sprake van versnippering van investeringscapaciteit, komen noodzakelijke standaarden niet van de grond en weten huisartsen en patiënten niet goed waar ze aan toe zijn.
“De partijen van ZO! houden nu op met discussiëren en vergaderen, en gaan het nu echt doen”, zei Jeekel.
Minister Schippers zei bij de officiële start van de coöperatie dat ze "ongelooflijk enthousiast is” over het feit dat deze partijen elkaar gevonden hebben. Volgens haar is het een taak van de overheid om ervoor te zorgen dat zelfmanagement in de bekostiging van de zorg kan worden opgenomen, en eventueel zelfs via de bekostiging gestimuleerd kan worden. Maar de uitvoering is volgens haar voornamelijk afhankelijk van de partijen in de coöperatie.
Pre-concurrentieel samenwerken
De partijen constateren dat zelfmanagement veel kan opleveren, maar dat de implementatie nog altijd beperkt is. Onder andere zorgverzekeraars zouden door samenwerking, contractering en inkoop een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de realisatie van zelfmanagement.
De aangesloten partijen willen pre-concurrentieel samenwerken en standaarden ontwikkelen voor toepassingen die nu individueel en op meerdere plekken worden ontwikkeld. Dat kan bijvoorbeeld door “zelfzorg onderdeel te maken van de reguliere inkoop van zorgverzekeraars, de juiste partijen rond de tafel te brengen, opgedane kennis te ontsluiten en eventuele blinde vlekken in te vullen.”
Tijdens de aankondiging vandaag werd nog niet specifiek ingegaan op de uitwerking van de samenwerking, maar lag de nadruk op de intentie. De coöperatie lijkt te willen inzetten op dat deel van patiëntenpopulatie van huisartsen waar de meeste gezondheidswinst en kostenbesparing te realiseren is. ZO! start met diabetes, maar hartfalen en COPD zullen snel volgen.
Welke eisen moeten er worden gesteld aan eHealth?
De coöperatie begint met diabetes type 2, omdat hiervoor de zorgplannen voor zelfmanagement grotendeels ontwikkeld zijn. De ambitie is om binnen drie jaar voor een kwart van de patiënten succesvolle ondersteunde zelfzorg te bieden. Parallel werkt ZO! verder voor andere chronische aandoeningen, om ondersteunde zelfzorg op grote schaal mogelijk te maken.
ZO! zal naar het zich nu laat aanzien eisen gaan opstellen waarin eHealth en zelfmanagementprogramma’s moeten voldoen om zorgaanbieders als huisartsen te helpen met het kiezen uit het nu vaak versnipperde aanbod. Die programma’s moeten dan ook eenduidig contracteerbaar zijn.
Of bij de samenwerking ook een gemeenschappelijk gedragen onlineplatform of apps horen werd eveneens nog in het midden gelaten, wel maakte Jeekel duidelijk dat ZO! zelf in ieder geval zelf geen nieuw platform zal gaan ontwikkelen.
"Het systeem is te hiërarchisch"
De initiatiefnemers benadrukken dat de ZO! niet in de plaats komt van de activiteiten die nu plaatsvinden in het kader van de Nationale Implementatieagenda Ehealth of andere individuele eHealth initiatieven van de aangesloten partijen.
Wilna Wind van de NPCF, ook een van de ZO! deelnemers, zei bij de opening dat mensen waarde hechten aan de eigen regie, en dat de wil om aan zelfmanagement te doen aanwezig is. “Maar patiënten weten te weinig, niet omdat ze dom zijn, maar omdat de zorgaanbieders te weinig vertellen. Het systeem is vaak nog hiërarchisch en ouderwets”, aldus Wind.
Meer informatie volgt op de website van Zelfzorg Ondersteund
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!