Augmented en virtual reality inzetten voor kwetsbare burgers
0
Waar virtual reality-brillen eerst honderden tot duizenden euro’s kostten, komt de technologie van VR nu steeds meer binnen bereik van consumenten. Voor een paar tientjes koop je een head mounted display, een beeldscherm dat op het hoofd gedragen wordt waarmee je jezelf in een andere wereld waant. In de zorgsector wordt met veel interesse gekeken naar VR-toepassingen. Op 25 november organiseert Zorginnovisie een VR-ideathon, voor patiënten en professionals vanuit de zorg, technologie en andere sectoren, om samen concrete toepassingen van virtual reality en augmented reality in de zorg te bedenken.
“Samen met mensen uit het bedrijfsleven, cliënten, zorgverleners en mensen met technische kennis gaan we werken aan het beste virtual reality idee om de zelfredzaamheid van kwetsbare burgers te bevorderen” aldus organisator Jethro Hardeman.
Hij organiseert de virtual reality ideathon vanuit Zorginnovisie, een online community met zorgmedewerkers, innovatoren, en patiënten die praktische verhalen en ervaringen delen over zorgtechnologie. Naast zijn werk voor Zorginnovisie is hij marktverkenner eHealth bij Amerpoort, een instelling voor mensen met verstandelijke beperking. “Ik probeer met experimenten en projecten eHealth toe te passen binnen de verstandelijk gehandicaptensector. Ik ken de doelgroep – ik werkte lange tijd als begeleider voor mensen met een verstandelijke beperking – en zie waar de kansen liggen met nieuwe technologie.”“Overleg over innovatie gebeurt nog veel te vaak in warme vergaderzalen met de usual suspects”
“Overleg over innovatie gebeurt nog veel te vaak in warme vergaderzalen met het clubje mensen dat altijd wordt uitgenodigd. Het leek mij veel interessanter om wildvreemden uit te nodigen om over oplossingen en vraagstukken na te denken. Innovatie ontstaat immers vaak door verschillende werelden met elkaar te verbinden” aldus Hardeman. Zo ontstond het idee voor een ideathon, geïnspireerd op een hackathon. “Bij een hackathon presenteer je in een korte tijd, bijvoorbeeld in een weekend, een oplossing voor een probleem en een prototype. Dat vond ik iets te veel voor deze keer. Tot een concept komen wat de zorgorganisatie direct daarna kan uitvoeren, is al een hele winst.”
Beeldscherm op je hoofd
Met virtual reality wordt het mogelijk om beelden driedimensionaal te projecteren en jezelf volledig in een andere wereld te begeven. Dat gebeurt met een zogeheten head mounted display, een beeldscherm dat op het hoofd gedragen wordt. Door de speciale smartphone of schermpjes die in een VR-headset zitten zijn de meeste headsets nog behoorlijk prijzig, maar er zijn inmiddels smartphone VR-headsets op de markt waarbij je je eigen smartphone kunt gebruiken als beeldscherm.

Een van de eerste VR-brillen van Oculus (inmiddels overgenomen door Facebook)
Sony, Alcatel, Samsung: alle grote technologiebedrijven bieden tegenwoordig een VR-bril. Facebook kocht in maart 2014 het bedrijf Oculus, die een van de eerste VR-brillen ontwikkelde, over voor 2 miljard dollar. Microsoft ontwikkelde Hololens, een bril die beelden in 3D kan projecteren. Met Google Cardboard wordt het mogelijk om een smartphone in een 3D-bril te veranderen voor een paar tientjes. Kortom: virtual reality is niet langer alleen interessant voor een nerdy niche van gadgetfreaks en gamers. In de gezondheidszorg wordt ook geëxperimenteerd met VR voor pijnbestrijding, psychologische behandelingen, en onderwijs aan artsen in opleiding.
Met augmented reality (AR) wordt onze blik op de wereld aangevuld met een extra laag. AR is een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waaraan elementen kunnen worden toegevoegd door een computer, bijvoorbeeld met behulp van een QR-code. Bekendste voorbeeld van augmented reality is de app Pokémon Go: miljoenen Pokémon fans zochten met hun smartphone in de hand naar digitale Pokémon.
Kwetsbare burgers
Met het organiseren van een ideathon hoopt Hardeman een versnelling te brengen in de zoektocht naar welke toepassingen we kunnen maken met virtual en augmented reality. Niet alleen voor de doelgroep van verstandelijk gehandicapten, maar voor alle kwetsbare burgers, verduidelijkt Hardeman. “Neem de verslavingszorg, ouderenzorg, zorg voor daklozen: hoe zouden we de zelfredzaamheid van kwetsbare burgers met een psychische, lichamelijke of verstandelijke beperking verbeteren door middel van virtual of augmented reality?”
Zelf VR ervaren
Op 25 november vindt de VR/ AR ideathon voor de zorg plaats in de Jaarbeurs Innovation Mile in Utrecht. Er is nog plek voor 80 deelnemers. “De dag start met een inspirerend verhaal van een spreker. Daarnaast kunnen deelnemers natuurlijk zelf ervaren hoe het is om een Hololens of Oculus Rift op te zetten. En we willen deelnemers ook laten nadenken over business modellen en hoe een goed idee zichzelf terug kan verdienen”, aldus Hardeman.

VisitU: virtual reality in het Máxima Medisch Centrum
Zorgorganisaties dienen een concreet vraagstuk in, waar de deelnemers zich die dag in teams over gaan buigen. Aan het einde van de dag pitchen ze hun idee aan diezelfde zorgorganisaties. “De deelnemende bedrijven en organisaties stellen tijd of middelen beschikbaar om samen met een winnend team het concept verder uit te werken in de aankomende maanden”, aldus Hardeman.
Bedrijven die VR-producten of -toepassingen willen laten zien, (zorg)organisaties die een vraagstuk willen inbrengen, of geïnteresseerden in nieuwe technologie zijn van harte uitgenodigd voor de ideathon op 25 november. Deelnemers kunnen zich inschrijven via Zorginnovisie. Partners, bedrijven of sponsoren kunnen contact opnemen via www.zorginnovisie.nl/partners.