Wat vindt de huisarts ervan?
Bart Timmers is huisarts en mede-praktijkeigenaar van Groepspraktijk Huisartsen Bergh in ’s-Heerenberg. SmartHealth sprak eerder met Timmers over het gebruik van medische apps en gadgets in de huisartsenpraktijk.
Waarom moedig jij als huisarts het gebruik van activity trackers en stappentellers aan?
“Omdat ik geloof dat zulke producten daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het bewust worden van je leefstijl en daarmee dus ook de mogelijkheid bieden om je leeftstijl te verbeteren. Ik ben er zelf al een tijd mee aan het experimenteren en merk dat het werkt om inzicht te krijgen in bijvoorbeeld je slaapgedrag en het aantal stappen dat je zet op een dag.”
Wat kun je doen met alle data die je over jezelf verzamelt?
“Het nuttige van die informatie is dat het inzichtelijk maakt wat goed of fout gaat. Stel: je wil afvallen. Als je gebruikt maakt van zo’n WiFi weegschaal wordt je gewicht automatisch in een nette grafiek weergegeven. Zie je in die grafiek dat lijntje dalen, dan is dat een enorme prikkel om verder te gaan en dat lijntje nog verder te laten dalen. Maar andersom werkt het ook: laat je Fitbit zien dat je pas 7.000 stappen hebt gezet die dag en je ziet nog een mogelijkheid om wat extra stappen te zetten, dan ga je dat doen. Dan zet je de auto een eindje verder weg en loop je de rest naar je eindbestemming of pak je bewust de trap.”
Timmers gebruikt in zijn praktijk ook de draadloze bloeddrukmeter van Withings. Bij welke patiënten wordt deze bloeddrukmeter ingezet? En kunnen alle patiënten die zomaar meenemen naar huis?
“Er is een vrij grote groep mensen die bij de dokter een te hoge bloeddruk heeft, terwijl een meting overdag aantoont dat dat best meevalt. Soms doen we bij zo iemand een 24-uursmeting van de bloeddruk, maar tegenwoordig geef ik makkelijker die draadloze bloeddrukmeter mee. Daar geef ik dan wel een duidelijk uitleg bij – om terug te komen op de tweede vraag – want het is wel belangrijk dat patiënten de meter slechts een paar keer per week gebruiken. Niet vijf keer op een dag en vervolgens in paniek raken als de meting vijf hoger of vijf lager uitpakt dan de vorige keer. Het gaat erom dat je met zo’n bloeddrukmeter een globale lijn kunt ontdekken. Dat is voor mij namelijk ook nuttige informatie.”
Waar moet je op letten als je (medische) trackers of gadgets gaat gebruiken om je gezondheid te monitoren?
“Helaas zijn er nog te weinig producten echt gevalideerd, dus het is altijd van belang om goed op te letten als je daadwerkelijk met medische apparatuur voor thuis aan de slag gaat. Bij stappentellers en dergelijke let ik er op of er een goede app bij zit, die er een beetje valide en betrouwbaar uitziet. Verder vind ik het belangrijk dat je de verzamelde data makkelijk kunt delen met mede-gebruikers en eenvoudig kunt doorsturen. Ten slotte moet je er op letten dat producten geen grote claims maken die ze niet waar kunnen maken. Als je een activity tracker koopt die zegt ‘hiermee gaat je gezondheid met 300% vooruit’, dan zou ik dat al wantrouwen. Zegt een tracker ‘hiermee kun je gezond gedrag verbeteren’, dan kun je dat hard maken. En daarmee is zo’n activity tracker of stappenteller dan ook betrouwbaar om te gebruiken.”