Smarthealth
  • Nieuws
  • Blogs
  • Topics
    • artificial intelligence
    • beleid
    • cybersecurity
    • data
    • diagnostiek
    • digital therapeutics
    • Digitale zorg
    • femtech
    • financiering
    • fitness & wellness
    • mental health
    • onderzoek
    • preventie
    • privacy
    • Robotica
    • smart homes
    • smart hospitals
    • Smart Stuff
    • startups
    • technologie
    • telehealth
    • wearables
  • Agenda
  • Nieuwsbrief
  • Gadgets
  • Jobs
  • Over ons
  • Contact
  • Zoek
  • Menu Menu
Apps & Sites, Trending

Zorgverleners bekijken, vergelijken en boeken via Zesty

Anna Jacobs10 december 2015

Zesty, het Britse boekingsplatform voor zorgverleners, probeert voet aan de grond te krijgen in Nederland. Daar komt volgens de algemeen directeur van Zesty Nederland, Sinan Belhawi, nogal wat bij kijken. Hier richt Zesty zich op een specifieke doelgroep: expats, studenten en young professionals. Ondersteund met kennis en financiering vanuit de UK, groen licht van het Nederlandse ministerie en een enthousiaste ondernemersgeest is Belhawi begonnen aan het bekender maken van de website in Nederland.

Het Britse Zesty startte in mei 2013 met een pilot voor tandartspraktijken in London. Sindsdien heeft het platform de diensten uitgebreid met de mogelijkheid een afspraak te maken voor fysiotherapie, osteopathie, chiropractie, podotherapie en sportmassages. Het idee achter Zesty: een gebruiker vult z’n postcode in en kan vervolgens meteen zien welke zorgverlener het meest dichtbij is, wat een consult kost en hoe deze zorgverlener door andere klanten wordt beoordeeld. Vervolgens kan er via de Zesty website direct een afspraak gemaakt worden.

Algemeen directeur van Zesty Nederland Sinan Belhawi begint met ondernemen tijdens zijn studie geneeskunde in 2013. Het valt de student op dat veel mensen in zijn omgeving te laat of zelfs helemaal niet naar de tandarts gaan, dus besluit hij Tandartsenbon op te zetten, een initiatief om tandheelkunde toegankelijker te maken voor iedereen. Met een groep aangesloten tandartsen maakt Belhawi de afspraak dat mensen via Tandartsenbon één gratis behandeling krijgen, met de gedachte dat ze daarna sneller voor vervolgbehandeling komen. Met zijn startup wint Belhawi de Studenten Ondernemersprijs. Toch doekt Belhawi niet veel later Tandartsenbon op, omdat durfkapitaal als investering uitbleef.

Zorg toegankelijk voor iedereen

Via een bevriende collega raakt Belhawi daarna in contact met Zesty UK. Een periode van onderhandelingen volgt en uiteindelijk start de jonge ondernemer als algemeen directeur Zesty Nederland. Zijn ambitie: Zesty zo snel en zo goed mogelijk uitrollen in Nederland. “Mijn visie was daarin hetzelfde als bij Tandartsenbon: zorg toegankelijker maken voor iedereen. Met Zesty heb ik alleen meer vermogen om dat uit te kunnen voeren”, aldus Belhawi.

"De Nederlandse zorgverlener kijkt de kat nog uit de boom”

Maar geld genoeg of niet, Nederland is wel wat conservatief als het gaat om het accepteren van een dienstverlening als Zesty. Dat heeft Belhawi de afgelopen maanden gemerkt. “We zien in de VS en zelfs in de rest van Europa hoe dergelijke boekingsplatformen booming business zijn, mede dankzij de markwerking met bijbehorende concurrentie die in deze landen geldt. De Nederlandse zorgverlener kijkt de kat nog uit de boom.” Patiënten daarentegen hebben wel de behoefte om eenvoudig online een tandarts te kunnen zoeken en boeken, meent de jonge ondernemer. “We hebben een onderzoek gedaan hier in Nederland en merken dat die behoefte sterk speelt. Zorgverleners daarentegen zien niet altijd direct aanleiding om met Zesty aan de gang te gaan. Ze denken niet vaak vanuit de gedachte ‘de patiënt zou dit wel willen’, maar kijken vooral vanuit hun eigen perspectief. Ik merk daarbij overigens wel verschil tussen de – vaak wat oudere – conservatieve artsen en de moderne zorgverleners.”

De site van Zesty in de UK

De site van Zesty in de UK

Vindbaarheid online

Een concreet bezwaar van zorgprofessionals om zich niet aan te sluiten bij Zesty is volgens Belhawi onder andere de angst om controle te verliezen. “Het idee dat patiënten in hun agenda kunnen, er dubbele boekingen gemaakt worden of dat er iets misloopt, daar is men huiverig voor. Die angst is echter onterecht. De receptioniste kan handmatig in Zesty aangeven wanneer er ruimte is voor een afspraak en deze – zodra een patiënt dit tijdslot boekt – vervolgens handmatig in de agenda van de praktijk noteren.” Uiteindelijk hoopt Belhawi er wel naar toe te gaan dat het Zesty platform geïntegreerd wordt met het agendasysteem van de zorgverlener. “Op dit moment staan de leveranciers van deze softwarepakketten daar nog niet voor open, maar als we straks een steeds grotere achterban hebben die nog steeds noodgedwongen met twee agenda’s moeten werken, dan hopen we dat daar vanzelf verandering in komt.”

De terughoudendheid van sommige Nederlandse zorgverleners om met Zesty te werken is volgens Belhawi jammer. “Zorgverleners krijgen niet alleen een extra service voor hun bestaande klanten – patiënten kunnen eenvoudig via een knop op de website van hun tandarts een afspraak inplannen op het moment dat dit hen bij uitkomt – maar vergroten ook hun potentiële klantenkring en online zichtbaarheid. Wij merken dat lang niet alle fysiotherapeuten of tandartsen evengoed vindbaar zijn online, waardoor specifiek Zesty’s doelgroepen hen niet goed kunnen vinden als ze op zoek zijn naar een zorgverlener.”

Een tandarts zoeken in Amsterdam

Een tandarts zoeken in Amsterdam

Eerst tandartsen, dan fysiotherapeuten

Zesty Nederland start in eerste instantie in de regio Amsterdam. “We hebben bewust voor Amsterdam gekozen omdat de patiënten die hier wonen of verblijven onze doelgroep zijn: expats, studenten, young professionals of woon-werkverkeer passanten. We kiezen daarbij dus niet voor de wat oudere patiënt die al jaren bij dezelfde huisarts of tandarts in het dorp komt, maar mensen die vanwege werk, studie of vakantie in Amsterdam zijn en ter plekke een arts moeten bezoeken.”

"We richten ons op mensen die vanwege werk, studie of vakantie in Amsterdam zijn en ter plekke een arts moeten bezoeken”

In eerste instantie focussen Belhawi en zijn team zich op het aansluiten van tandartsen, daarna volgen fysiotherapeuten. Binnen beide zorgdomeinen heeft Zesty volgens Belhawi een goede dekking door heel Amsterdam. Inmiddels is het team van Zesty Nederland bezig om ook huisartsen aan te sluiten op het boekingsplatform. Dat ligt vanwege het Nederlandse model met de inschrijving op naam bij een vaste huisarts wat complexer. “Wij zijn ons bewust van deze regeling en richten ons dan ook niet voor niets op één specifieke doelgroep: een toerist, expat of student die net naar Amsterdam is verhuisd kan in principe wel kiezen uit alle beschikbare huisartsen die op Zesty staan.”

De meest recente toevoeging aan Zesty’s zorgportfolio is een privé SOA-kliniek. “Normaliter moet je bij de GGD minimaal een week wachten op de uitslag van een SOA-test. Bij deze privékliniek krijgt men binnen twee dagen de uitslag.”

Sinan Belhawi en de rest van het Zesty Nederland team

Sinan Belhawi en de rest van het Zesty Nederland team

Thumbs up van het ministerie

Bij het uitrollen van een buitenlandse innovatie op de Nederlandse zorgmarkt kreeg Belhawi naar eigen zeggen met veel partijen te maken. “We hebben in die beginperiode met heel veel mensen gesproken. Enerzijds zodat het voor ons makkelijker wordt om uit te rollen, doordat we bepaalde partijen achter ons hebben staan, anderzijds om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met Zesty. "Voor ons is het een mooie opsteker dat de overheid positief is over dit soort initiatieven. Het zorgt voor de juiste uitstraling: we willen dat zorgverlener ons als een serieuze partij beschouwen en niet als de zoveelste digital health startup.”

"We willen dat zorgverlener ons als een serieuze partij beschouwen en niet als de zoveelste digital health startup”

Zesty Nederland heeft moederbedrijf Zesty UK achter zich. “Bij het uitrollen van een eHealth dienst in een nieuw land was het voor ons erg praktisch dat wij de geleerde lessen van Zesty UK mee konden nemen. Zij konden ons assisteren met oplossingen die zij destijds hebben moeten bedenken. Wat dat betreft gaat onze uitrol dus een stuk sneller dan de uitrol van Zesty in Engeland destijds.” Tegelijkertijd brengt die afhankelijk van een groter bedrijf ook beperkingen met zich mee, meent Belhawi. “We zijn financieel afhankelijk van Zesty UK. Wij profiteren daarbij enerzijds van de flinke investeringen die VC's in Zesty hebben gedaan, bijvoorbeeld doordat deze gebruikt worden voor het verbeteren van de website en ICT-infrastructuur. Tegelijkertijd hebben wij daardoor geen volledige beslissingsvrijheid.”

Privacy gewaarborgd

Het team van Zesty Nederland bestaat inmiddels uit vijf vaste medewerkers en vier stagiaires. “Onze teamleden hebben uiteenlopende achtergronden. Drie van hen hebben een achtergrond in de medische wereld en zijn daarmee onze vinger aan de pols voor de zorg. Verder heeft ons team kennis van sociologie, marketing en rechten.” Die juridische kennis komt volgens Belhawi van pas bij het opstellen voor de samenwerkingscontracten met de aangesloten praktijken, maar ook bij alle zaken die komen kijken bij het uitwisselen van patiëntgegevens. “Een patiënt laat op Zesty geen zorggegevens achter, alleen een naam, e-mail en telefoonnummer. Toch merken we dat zorginstellingen af en toe wat terughoudend zijn, omdat ze bang zijn dat informatie over medicatie of behandelingen ook in Zesty opgeslagen wordt. Dat is absoluut niet het geval. Een patiënt zit er natuurlijk niet op te wachten dat zijn tien afspraken bij een psychiater opgeslagen worden in ons boekingsplatform. Al die data blijft gewoon tussen de patiënt en de zorgverlener, wij zijn er alleen voor de tijd, locatie en datum.”

Doctena: nieuwe speler op NL markt

Doctena: nog een nieuwe speler op de Nederlandse markt

Kapers op de kust

Begin oktober werd bekend dat boekingsplatform Doctena, een bedrijf dat naar eigen zeggen al voor tien procent van de huisartsen in Luxemburg online afspraken regelt, ook in Nederland van start is gegaan. Hoewel de beide partijen eenzelfde soort product aanbieden en daarmee in dezelfde vijver van zorgaanbieders vissen, ziet Belhawi Doctena niet direct als concurrent van Zesty. “Doctena, maar ook ZocDoc, DocPlanner of DoctoLib, laten zien dat er beweging aan de gang is in zorgvraag- en aanbod. Dat betekent volgens mij dat we goed bezig zijn. Wij hebben het grote geluk dat we dankzij de kennis van ons moederbedrijf Zesty UK een streepje voor hebben in Nederland. We hebben de financiële mogelijkheden om dit vol te houden totdat het loopt: dat is niet voor alle startups weggelegd.”

"Wij hebben het grote geluk dat we dankzij de kennis van ons moederbedrijf Zesty UK een streepje voor hebben in Nederland”

Voor Zesty Nederland ligt de komende maanden de focus op het bekender maken van hun platform bij de Nederlandse zorgconsument. Daarnaast hoopt Belhawi snel de reikwijdte van het boekingsplatform uit te breiden. “We hebben nu meer dan honderd aangesloten praktijken en krijgen regelmatig telefoontjes van zorgprofessionals uit Almere of Leiden die ook op Zesty willen staan. We moeten hen nu nog teleurstellen, maar over een aantal maanden niet meer. Dan hebben we hopelijk enkele honderden aangesloten praktijken en maken meer patiënten gebruik van ons platform.”

Tweet
Share
Share
Tweet
Share
Share

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

wellicht ook interessant

Stefan van Rooijen, arts-onderzoeker op de afdeling chirurgie in Máxima Medisch Centrum
technologie-smarthealth    trending   

eHealth op de werkvloer: via virtual reality live contact met het thuisfront vanuit het ziekenhuis

14 december 2015
apps-sites    trending   

Digitale ondersteuning na ontslag uit ziekenhuis

23 februari 2017
Annelien Bredenoord, hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie in het Universitair Medisch Centrum Utrecht
persoonlijke-data    technologie-smarthealth    trending   

“Laat bij eHealth de ethische vragen niet over aan ethici”

5 oktober 2017
Tweet
Share
Share
  • events
  • over ons
  • contact
  • privacy policy

Volg ons:

  • LinkedIn

  • Twitter

  • Facebook

  • YouTube

Nieuwsbrief:

aanmelden

© SmartHealth 2024, All rights reserved.
eHealth op de werkvloer: grip op je reuma met zelfmanagent appNewsroom: promotie van Niels Chavannes: eHealth in diseasemanagement
Scroll naar bovenzijde

GDPR Consent

Deze website gebruikt cookies om het gedrag van gebruikers in kaart te brengen, te analyseren, de gebruikerservaring te verbeteren en om ervoor te zorgen dat relevante informatie en advertenties kunnen worden getoond. Klik op 'voorkeuren aanpassen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Privacy verklaring | Sluiten
Voorkeuren aanpassen